Actualitat, Convocatòries, Educació, Formació, Premsa

Guardonats amb els Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby’s 2022

Publicat el 20 octubre 2022

Un any més i, mostrant el compromís ferm de la Fundació i dels seus creadors Joan Miró i Pilar Juncosa amb els joves artistes, s'han atorgat els nous premis i beques 2022 per un valor de 32.000 €.

Contacte

Educació i activitats
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
Fax +34 971 70 21 02
educacio@miromallorca.com

Premi Biennal Pilar Juncosa d’Edició 2022

Un dels objectius de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, seguint la voluntat dels seus fundadors, és promoure i difondre els valors creatius contemporanis, ajudar les joves generacions d’artistes en la seva formació i impulsar-los en el seu compromís d’innovació i de recerca sincera de nous camins de creació.

La dotació del Premi Biennal Pilar Juncosa d’Edició és de 10.000 €. Dels 72 projectes presentats, el jurat ha decidit atorgar el premi al jove artista libanès Ahmad Ghadar. També ha concedit una menció d’honor a Teresa Faleiro, artista portuguesa becada per la Fundació l’any 2021.

Ahmad Ghadar (Renoz)

Premi Biennal Pilar Juncosa d’Edició a:

Ahmad Ghadar (Renoz)

(Beirut, Líban. 1994)

L’artista vol continuar desenvolupant els seus coneixements i l’experiència en el gravat i explorar noves tècniques i tecnologies, com la impressió fotogràfica, el tall per làser i les impressions alternatives.

L’origen del projecte, que l’artista va iniciar a principis d’any, té relació amb el seu activisme sociopolític i destaca una de les crisis més agudes a les quals s’enfronten al Líban, la crisi de l’aigua. La greu situació econòmica i de combustibles actual amenaça col·lapsar el sistema públic de proveïment d’aigua.

La primera fase del projecte és la pedra angular de tot. L’artista utilitzarà el gravat per a desenvolupar conceptes i idees que l’ajudin en la preparació de murals, pintures, instal·lacions i escultures. Explorarà la importància d’aquesta tècnica en relació amb el temps que un artista necessita, mentre treballa amb una matriu o placa, per a poder desenvolupar així una idea creativa. El Premi d’Edició Pilar Juncosa suposarà un profund efecte en el seu desenvolupament com a artista contemporani i li permetrà seguir amb aquesta tasca que l’apassiona i a la qual es dedica.

Més informació

Teresa Faleiro

Detall d'un políptic

Menció d’Honor Premi Biennal Pilar Juncosa d’Edició a:

Teresa Faleiro

(Lisboa, Portugal. 1992)

Es va llicenciar en Dibuix per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Lisboa on, entre les diverses tècniques i matèries curriculars, va estudiar i va centrar la pràctica en el gravat i els processos d’impressió. Va superar la seva formació amb bons resultats, passant per totes les tècniques: el relleu, la calcografia, la litografia i la serigrafia.

Teresa Parra proposa un projecte per a la realització de 10 sèries d’edicions d’aiguatinta i fotogravat a partir del treball que va començar durant la seva residència de tres mesos a Casa de Velázquez, becada per la Fundació Pilar i Joan Miró.

Més informació

Obra de Joan Miró seleccionada per al projecte d'Investigació

Beca Pilar Juncosa d’Investigació sobre Miró i el seu context artisticocultural

Alfredo Álvarez Arranz

Nacionalitat espanyola. Va néixer el 12 de desembre de 1964. Viu a Palma.

Títol del projecte becat: “Introspección, transparecia y reflexión”.

Projecte fonamentat sobre l’elaboració d’estudis No Invasius efectuats per mitjà de campanyes fotogràfiques dins del rang visible i no visible de l’espectre electromagnètic, realitzades sobre l’obra seleccionada de Joan Miró (FPJM-116.1a/b). Aquests assaigs especialitzats de Diagnosi Artística permeten desxifrar, per mitjà del contrast dels seus resultats, les característiques intrínseques de la matèria pictòrica emprada.

Alfredo Álvarez és llicenciat en Belles Arts, especialitat de Conservació-Restauració, de la Facultat de Belles Arts, Universitat Complutense de Madrid. Expert en estudis per a la diagnosi artística amb sistemes no invasius aplicats al coneixement i conservació d’obres de qualsevol època.

Més informació

Camilo Mutis Canal

Taller "Plantas y piedras"

Beca Pilar Juncosa a un projecte d’Educació Artística

Camilo Mutis Canal

Nacionalitat colombiana, va nèixer el 1992, viu a Madrid.

Projecte premiat: “Poética vegetal”.

Projecte d’educació artística que permet conèixer l’equip, els processos i obres de Miró, al mateix temps que posa en pràctica un espai de pensament i intercanvi entorn de les relacions entre el cos humà i les plantes. La proposta d’aquest espai neix com una manera de continuar investigant i explorant relacions entre éssers, ara des de l’intercanvi de sabers i l’acompanyament a processos d’experimentació artística, per a així combinar processos d’edició i creació de llibres d’artista amb l’estudi del vegetal.

Va estudiar psicologia a Bogotà (O. Javeriana) i va fer el Màster en Arts i professions artístiques de l’Escola Sud a Madrid (Beca completa, Cercle de Belles Arts – UC3M). Ha treballat amb diferents ONG ́s acompanyant processos comunitaris amb nens i víctimes de la violència a Colòmbia (Associació Fuente de Paz, 2017 i Médicos sin Fronteras-Tumaco, 2018).

Més informació

Menció d’honor:

Dante Litvak Drexler (Bilbao, Biscaia. 1990) i Fabricio Roman Tranchida (Itàlia. 1987) pel seu projecte “Quinquis, macarras y skaters. Rastros del punk en el arte contemporáneo”.

Oksana Fedchyshyn

2 Beques de formació per a participar als Cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró

Oksana Fedchyshyn

( Lviv, Ucraïna. 1999)

Becada pel projecte: “But my soul is free”.

La seva proposta és el resultat de sis mesos de feina que ofereix el programa “Gaude Polonia 2021” del Centre Cultural Nacional de Varsòvia destinat als joves creadors. El tema és la història de la famosa figura de Janusz Korczak, el qual no es va voler sotmetre a un sistema que inhumà i insensible fins i tot per als nins i nines, sempre es va mantenir fidel a les seves opinions.

El 2021, durant el programa Gaude Polonia, va tenir l’oportunitat de fer feina a un taller gràfic de l’Acadèmia d’Arts de Wrocawaw dirigit per MatagorzataWarlikowska. El resultat va ser l’exposició “But my soul is free” sobre la vida i el treball de Janusz Korczak. A Wrocawaw, va tenir l’oportunitat d’explorar com s’integraven els gràfics i interactuaven amb altres mitjans, com ara la impressió de teixits, l’escultura i la ceràmica.

Més informació

Fèlix Coll

(Palma de Mallorca, Espanya. 1985)

L’artista vol experimentar el procés de repetició d’obra a través dels seus treballs més recents. Mitjançant les tècniques i els cursos que ofereix la beca vol explorar la llum i l’acte de respirar entès com a il·lusió, alegria, calma i les seves múltiples reproduccions.

Ha realitzat estudis universitaris en Enginyeria Industrial i en Formació del Professorat. Malgrat això, la seva vida es centra en la pintura. Des de la seva adolescència es forma en diverses escoles i tallers artístics. La seva obra està en constant evolució tècnica i té com a principal via de desenvolupament la pintura i el dibuix encara que, sobretot, es considera pintor.

Més informació


Daniel de la Barra

2 Beques de residència a la Casa de Velázquez de Madrid

Cada beca està dotada amb 3.000 € per a cobrir les despeses de viatge, manteniment, etc.

Daniel de la Barra Gómez

(Lima, el Perú. 1992)

Nom del projecte: “Vista a volo d’aquila”.

A l’artista l’interessa la residència i formació a la Casa de Velázquez per a continuar explorant el projecte que va iniciar a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma relacionat amb els processos de colonització/extracció de la terra durant el període de feixisme.

El paisatge és memòria d’un lloc, on convergeixen i col·lideixen les contradiccions del món modern. El projecte de l’artista aborda aquest conflicte entre paisatge i territori. Fa al·lusió a l’encreuament entre la vista aèria i la mirada de poder i control de l’àguila com a símbol feixista.

Julia Huete Iglesias

(Ourense, Espanya. 1990)

Títol de la proposta presentada: “Un gesto impúdico”.

L’artista ha presentat un assaig plàstic relacionat amb el cos i la roba des de la perspectiva del pudor i l’adorn. El projecte es materialitzarà en forma de peces de volum fetes amb teixit. Partirà de l’observació de la manipulació del volum del cos mitjançant el vestit en diferents èpoques. Es farà una catalogació d’elements acompanyada d’una reflexió i finalment produirà una sèrie d’escultures fetes a escala humana a partir de les inspiracions recollides i els conceptes triats.

Més informació


Amb una Menció d’Honor a:

María Luz Lobo

(Bons Aires, Argentina. 1984).

Silvia Fernandez Palomar

Beca de residència i participació a The Slade School of Fine Art, University College, Londres

Dotada amb 3.000 € per a cobrir les despeses de viatge, allotjament, etc., a Londres.

Silvia Fernández Palomar

(Madrid, Espanya. 1990)

Projecte presentat: “A1B2C4

L’artista opina que tots tenim un desig innat d’aprendre a través d’activitats, interactuant directament amb l’aprenentatge d’una manera bastant plàstica: regles més baixes i més exploració. És aquest joc i exploració el que constitueix el tema central del projecte presentat: peces i objectes que perden la seva rígida identitat i es transformen o subverteixen per a estimular la curiositat i la incertesa.

Dissenyadora i artista, actualment resideix a Madrid. Cerca emprendre projectes divertits que combinin les coses que l’agraden: disseny de productes digitals, il·lustració, fer coses amb les seves mans i ensenyar. En el passat va treballar per a Ogilvy&Mather, Designit Madrid i Designit Nova York. Ha viscut a Roma, gràcies a l’Acadèmia Espanyola de Roma, i el 2019 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Disseny d’Espanya. Des de llavors, exhibeix el seu treball al seu estudi, galeries i museus.

Més informació

José Javier Fernández Calderón

"Corteza".

Beca de formació per als guanyadors del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors

Des de 1996 la Fundació Miró Mallorca col•labora en el Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors, que han organitzat enguany la Calcografia Nacional de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, la Reial Casa de la Moneda i la Fundació Azcona.

La Fundació aporta una beca de formació a un dels guanyadors del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors.

L’edició de 2022 ha premiat a:

Federica Bau, amb “Cae la noche”, i a José Javier Fernández Calderón, amb “Corteza”.

Mencions d’honor: María Dones Obispo, Francisco Javier Pardo Ríos, Lucía Rodríguez Mesa, Antonieta Rodríguez Ruiz, Adela Roncero Rodríguez, Alba Tojo Rico i María Verdugo Althöfer.

* * *