• Què?

  • Projecte artístic col·laboratiu sobre l’últim tram de la vida en el col·lectiu LGTBIQ+
 • Qui organitza?

  • CAC Palma
 • Quan?

  • 15, 16, 29 i 30 de setembre
 • On?

  • Espai Educatiu
Activitats

MORTALS (MORIR QUEER)

Projecte de recerca i creació col·lectiva

15, 16, 29 i 30 setembre 2023
Conferències i seminaris, Tallers i cursos

Un projecte participatiu de recerca i creació col·lectiva sobre el fet de la vellesa, el darrer tram de vida i la mort, fruit de la col·laboració entre l’artista Albert Potrony i Roser Sanjuan, gestora cultural i mediadora artística especialista en art participatiu i social.

El projecte MORTALS (MORIR QUEER) vol explorar, de forma col·lectiva, les actituds i les diverses maneres d’afrontar la senectut, el procés de fi de vida, la mort i el dol amb persones grans LGTBIQ+ . L’envelliment i la diversitat sexual i de gènere, els recursos jurídics i socials per a persones madures LGTBIQ+, l’acompanyament, les cures, l’espiritualitat…

Aquest projecte ha estat el guanyador de la Crida de Mediació 2023  del CAC Palma(Centre d’Art i Creació Palma) per desenvolupar-lo a les Illes Balears, des de la mirada i vivència del col·lectiu LGTBIQ+: volem posar en marxa un nou projecte de mediació sobre l’envelliment, el procés de final de vida, la mort i el dol, des d’aquesta  perspectiva.

Per a MORTALS (MORIR QUEER), s’uneixen al grup motor inicial format per l’artista Albert Potrony i la treballadora cultural Roser Sanjuan, Sònia Justo López i Raquel Rodríguez Quintana, psicòlogues de l’Equip d’Atenció Psicosocial de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Palma-Inca. Ambdues amb una gran experiència en els processos d’envelliment, les cures pal·liatives i el dol i amb un alt grau d’implicació i experiència amb el col·lectiu LGTBIQ+ i la col·laboració i assessorament de l’entitat ALAS, així com l’acollida del projecte per part de la Fundació Pilar i Joan Miró.

La metodologia de les quatre sessions programades consistiran en la posada en comú de quatre temes: Envelliment, cures pal·liatives, mort i dol a través de la investigació, acció i participació col·lectiva que derivaran a una extracció posterior de conclusions i anàlisis de procés en un format artístic.

El projecte conclourà amb una presentació pública de les conclusions i produccions realitzades a l’auditori de la mateixa Fundació Pilar i Joan Miró el 25 de novembre del 2023.

MORTALS (MORIR QUEER), forma part d’un projecte més ampli anomenat MORTALS que va començar el 2020 amb LA BONA MORT, realitzat a Lleida durant el 2020-2021 (Art for Change 2019 Fundació la Caixa, La Panera), un projecte participatiu i de recerca col·lectiva al voltant de la mort, fruit de la col·laboració entre l’artista Albert Potrony, nascut a Barcelona però, que ha desenvolupat, des de els anys 90 a Londres una trajectòria en projectes artístics des del llenguatge audiovisual, la instal·lació, l’experimentació sobre els processos participatius, el joc i la coproducció, i Roser Sanjuan, gestora cultural i mediadora artística especialista en art participatiu i social.

MORTALS és un projecte de llarga durada que té una vocació polifònica, i vol valorar tota mena de sabers i experiències com a punt de partida per a la recerca i la creació col·lectiva al voltant de l’últim tram de la vida, la mort i el dol. 

El nostre desig és arribar a bastir un calidoscopi conformat d’experiències i visions diverses, per tal d’explorar la nostra relació com a éssers humans amb l’envelliment, el procés de fi de vida, la mort i el dol. Volem fer-ho incorporant, en la major mesura possible,les diferents maneres d’entendre i viure aquests temes i processos a través de la lent de la identitat i l’afiliació a grups i col·lectius diversos i formalitzant aquest compendi de sabers a través de diversos llenguatges artístics.

Inscripcions