• Impartit por

    • Toni Vich
  • Quan

    • Del 7 al 12 d'agost
  • Horari

    • De 9 a 15 h
  • Preu

    • 190 €
  • Núm. alumnes

    • 8
Activitats

Taller de ceràmica. Tècnica de l’ordit. Construcció de grans volums ceràmics

7 — 12 agost 2017 de 9 a 15h
Tallers i cursos

La tècnica de l'ordit es va desenvolupar per la necessitat de crear grans recipients de ceràmica per a l'emmagatzemament del vi. Les conegudes alfàbies arribaren a tenir dimensions enormes de fins a quatre metres d'alçària.

La necessitat de crear aquests grans recipients perfecciinà la tècnica de “Colòmbia o xurros” fent-la més àgil i efectiva. Ordir vol dir cosir i és el gest que s’executa quan aplicam aquesta tècnica, cosir directament un xurro amb un altre sense necessitat d’afegir barbotina o repassar posteriorment. Aquesta tècnica tradicional és usada també per a peces de gran format, no tan sols utilitàries sinó de caràcter més escultòric i personal.

Objectius:

El curs està enfocat tant a artistes plàstics com a ceramistes que vulguin aprofundir en aquesta tècnica.

L’objectiu del curs és proporcionar la tècnica i els recursos per a realitzar peces de gran format en ceràmica, ja siguin formes tradicionals o escultòriques. Per  a participar en el taller no és necessària experiència prèvia en ceràmica.

Durant el taller cada alumne realitzarà dues obres, una tradicional i una altra d’escultòrica, amb l’objectiu de donar a conèixer el màxim de recursos per anar resolent dificultats que ens trobarem en el desenvolupament de les obres.

Programa:

Preparació del fang, mesclar terra en pols amb xamota i aigua, escampar una fina capa en terra de la mesclar per facilitar el seu secat, recollir i pastar amb els peus “trepijant”.

El primer dia començarem amb la construcció de les peces. Als dies consecutius les peces aniran creixent i assecant-se de manera consecutiva, permetent el desenvolupament de les obres.

Tècniques com l’estirat, paletejat, gratat, pulit, anses, colls, etc. s’aniran incorporant al llarg del curs.

Toni Vich Bota. Pòrtol, Marratxí. 1970

Ceramista de tradició familiar, de la Teulera Can Vich de Pòrtol, Marratxí. Des de l’any 1994 es fa càrrec del negoci familiar (quarta generació). Completa la seva formació a l’Escola Municipal de Ceràmica de Marratxí i al Taller-Escuela Ramon Fort (Girona), on realitza cursos d’ordit, torn i murals.

Des de l’any 2004 imparteix cursos monogràfics de tècnica d’ordit i construcció d’instruments musicals en ceràmica a l’Escola Municipal de Cerámica de Marratxí, Escola d’Art de Vic, Taller-Escola Ramon Fort i Whurthbruner, Suiza.

Actualment imparteix els cursos de torn a l’Escola Municipal de Ceràmica de Marratxí i és el responsable del Museu del Fang de Marratxí.

Més informació: www.ceramiquescanvich.blogspot.com