Actualitat, Convocatòries, Premsa

Aquest són els guardonats amb els Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby’s 2021

Publicat el 21 octubre 2021

Un any més i, mostrant el compromís ferm de la Fundació i dels seus creadors, Joan Miró i Pilar Juncosa amb els joves artistes, s'han atorgat els nous premis i beques 2021 per un valor de 33.000€.

L'artista Glenda León, Premi de Creació Artística 2021

Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de Creació Artística

Dels 67 projectes presentats en aquesta categoria, el jurat, ha decidit atorgar el premi al projecte Cada so és una forma del temps II 

Guardonada: Glenda León Arévalo, La Habana, 1976.

Cada so és una forma del temps II són una sèrie de partitures visuals que l’artista guanyadora pretén recrear mitjançant la serigrafia. Pren les formes de les branques dels arbres, les venes del cos, els rius, els terratrèmols, el desplaçament de formigues, abelles, dofins, huracans, el contorn de núvols, de muntanyes i del món per superposar a pentagrames, fent evident la seva similitud formal, i al seu torn proposant una mirada més atenta, amb tots el nostre sentits alertes, per poder escoltar-los. Al veure totes aquestes formes juntes se’ns fa obvi que darrere d’elles hi ha una energia única, universal. El missatge d’escoltar la natura que vol plasmar en el seu treball des d’un inici sembla urgent en aquests temps. aquesta és una obra que si vol és una crida a apropar-nos més a allò del que venim i que la civilització ha fet que oblidem.

www.glenda-leon.com

  • Carla Estefanía Santiago durant una performance

Beca Pilar Juncosa a un projecte d’Educació Artística

El jurat ha atorgat la beca al projecteLa potència de les simples coses

Guardonada: Carla Estefanía Santiago, Argentina, 1988.

A partir de la investigació dels processos de treball de l’artista Joan Miró i la seva relació amb els objectes i espais que habitava, el projecte d’educació artística La potència de les simples coses proposa trobades de creació i reflexió col·lectiva, al voltant del vincle entre vida quotidiana i art. Les trobades es construiran conjuntament a partir de l’escolta, l’observació i la experimentació creativa en relació al context que va habitar l’artista: els seus estudi, les seves obres, el jardí i els seus objectes; així com també del context i l’experiència vital dels que assisteixin al taller. Possibilitant, de aquesta manera, una obertura sensible que ens permeti crear des de la nostra pròpia quotidianitat.

 www.estefaniasantiago.com

Contacte

Tallers d’obra gràfica
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
tog@miromallorca.com

2 beques per participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró

Guardonada: Sara Cabo Moreno, la Seu d’Urgell, 1993.

Guardonat: Salvador Jiménez-Donaire, Sevilla, 1994.

Salvador Jiménez_Donaire

El jove artista andalús, va presentar la seva candidatura a aquesta beca de formació motivat pel desig d’ampliar els seus coneixements en tècniques d’estampació i obra seriada i entusiasmat
per la possibilitat de generar un cos de treball en aquestes condicions privilegiades sota la tutorització d’experts en l’àrea. De les tècniques gràfiques m’interessen especialment el cáracter manual i processual; aquestes requereixen una metodologia sovint despaciosa que, a diferència de nostre món cada vegada més digitalitzat, no es deixa accelerar. Aquesta apologia de la lentitud enfront de l’acceleració com a clau de l’experiència social contemporània conforma una de les premisses de la meva treball.

  • José Carlos Naranjo

2 Beques de residència, formació i participació a la Casa de Velázquez de Madrid

Guardonat: José Carlos Naranjo Bernal, Càdis, 1983.

Com si es tractés d’escriure un diari, durant aquesta residència el jove José Carlos Naranjo vol elaborar un projecte purament pictòric on també orbiten les fotografies i els dibuixos com a material addicional. Indagar en l’entorn de la Casa de Velázquez on ens deixarem perdre a analitzar el seu entorn a través de l’mig pictòric. Des de fa un temps he anat emmagatzemant imatges, creant una àmplia font fotogràfica, dels anys 80 en endavant que provenen d’àlbums familiars, revistes, internet o el meu propi entorn. Primer les manipulo digitalment

Guardonada: Teresa Parra Faleiro, Lisboa, 1992.

El projecte que en proposa aquesta jove artista és la instal·lació d’una peça de grans dimensions en el sòl de l’espai de les galeries. aquesta
peça explora qüestions de superposició i acumulació cromàtica i de l’material proposat. També investiga qüestions que treballen sobre les sensacions, qüestions físiques i qüestions de relació amb el cos de l’observador. M’interessa, a través de la presència d’aquesta peça, explorar l’espai en el sentit de crear i canviar ambients i atmosferes.

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

De la present edició cal destacar també que malauradament la Beca de residència, formació i participació a l’Slade School of London  dotada amb 3.000€ ha quedat deserta. Davant el conjunt dels 7 currículums presentats en aquesta convocatòria, i després de diverses deliberacións, el jurat decideix no adjudicar la beca i destaca la falta de qualitat en les propostes presentades. Al 2021 s’han rebut un total de 161 projectes artístics, 30 menys que l’any passat.

 

* * *