Marina Planas Antich

Palma, 1983

Artista visual, investigadora i productora cultural. El seu treball en línies generals gira entorn de les fronteres entre art i vida, realitat i representació visual, ficció i memòria. En l'actualitat realitza projectes sobre qüestions relacionades amb la temàtica de l'arxiu.

La família de Marina es va dedicar a la producció de postals durant les dècades dels anys 50, 60 i 70 per a la indústria de l’turisme, generant així la iconografia i les imatges de vacances de les Illes Balears. Aquests últims anys el seu treball s’ha centrat en les postals i la idea de generar una ficció i un desig mitjançant la utopia turística.

També és directora del Centre d’Investigació i Cultura Contemporània Casa Planas, on ha iniciat l’Art Investigation Programme, centrat en la realització de residències per a intervenir i dinamitzar l’Arxiu Planas. Les seves instal·lacions, vídeos i fotografies han estat exposades a Anthology Film Archive (NYC), La Nacional (NYC), en el context de la Biennale de Venècia, a Centre d’Arts Santa Mònica (Bcn), al Museu es Baluard (Palma ), Just Mad (Madrid), Frac Còrsega, Biennale de Gènova, Palau Solleric, a 300 Stvorcov (Eslovàquia) i en diversos teatres nacionals.

En 2019 guanya la beca Pilar Juncosa i Sotheby ‘s per fer una residència artística a Slade School of Arts, Londres. En 2018 va ser seleccionada per al Premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d’Arts Visuals i el VI Premi Santanyí Francisco Bernareggi d’Arts Visuals de Santanyí. Després de viure a Barcelona i Nova York es trasllada a Palma on resideix en l’actualitat.

A Nova York va realitzar estudis de màster (Photography, Video & Related Mitjana) en SVA, amb la beca Alice Beck-Odette que va rebre en els anys 2012-13, on també va treballar com a professora de fotografia i vídeo al departament de Belles Arts. Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Ha treballat com a fotògrafa, redactora cultural, guionista, càmera i restauradora de cinema, (Infinia -empresa de post-producció on han realitzat les seves pel·lícules Bigas Luna i Almodóvar), comissària i vicepresidenta de Associació d’Artistes Visuals.