Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Yoko Ono: O jardim da aprendizagem da liberdade = The learning garden of freedom – Fundaçao Serralves 

El llibre d’aquesta setmana es titula Yoko Ono: O jardim da aprendizagem da liberdade = The learning garden of freedom i és el catàleg de l’exposició homònima que tengué lloc a la Fundaçao Serralves del 30 de maig al 15 de novembre de 2020.

L’exposició mostra l’obra de l’emblemàtica artista Yoko Ono: objectes, treballs en paper, instal·lacions, performances, enregistraments d’àudio i pel·lícules, així com materials d’arxiu rarament vistos.

L’artista japonesa, durant els primers anys de la seva extensa carrera, va viure entre Nova York, Tòquio i Londres, esdevenint una de les pioneres en el desenvolupament del conceptualisme, l’art performatiu i el cinema experimental a nivell internacional.

Des dels 60, l’artista situa el punt de partida de moltes de les seves obres en les anomenades Instruccions: pautes orals o escrites per als espectadors, que ofereixen un conjunt de suggeriments i donen a l’audiència un paper molt més actiu del que generalment s’espera en el món de l’art. Deslocalitzant el centre de la pràctica artística dels objectes a les idees, Ono anticipa la desmaterialització que caracteritzarà l’art d’avantguarda de mitjans dels 60 i inicis dels 70. Així, són les idees, i no tant els materials, el component principal de la seva obra. Moltes d’aquestes idees són poètiques, absurdes i utòpiques, mentre que d’altres són específiques i pràctiques. Algunes es transformen en objectes, d’altres romanen immaterials. Sovint, l’obra reflecteix el sentit de l’humor de l’artista, així com la seva postura marcadament crítica amb la societat.

Com demostra aquesta exposició, Yoko Ono va molt més enllà dels Beatles i de John Lennon, si ho voleu comprovar per vosaltres mateixos ja podeu veniu a cercar el llibre a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *