Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

El llibre escollit per aquesta setmana ha estat Marie Cuttoli : The Modern Thread from Miró to Man Ray (The Barnes Foundation), fruit d’una exposició de l’any 2020 comissionada per Cindy Kang. És un dels llibres que tenim ara mateix a l’expositor en el marc de la mostra Descobrint la Biblioteca Personal de Miró: Tapissos i Sobreteixims, ja que tracta la temàtica de l’art tèxtil.

Pels qui no coneixeu Marie Cuttoli, fou una empresària i promotora del tapís nascuda l’any 1879 a Tulle (França). Els seus interessos la van dur l’any 1910 a Algèria, on va regentar una empresa de tapisseria artesanal. El 1925, va participar a l’Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (París), on tingué molt bona acollida. Atrapada per l’efervescència dels anys vint parisencs, decidí quedar-se a la ciutat i obrir una galeria i estudi de disseny: la Maison Myrbor.

Segons aquest llibre, Marie Cuttoli destacà pel seu enfocament visionari de l’art i els negocis. Cal remarcar que Marie Cuttoli era una dona, provinent d’un ambient provincià i sense una educació superior, que aconseguí ascendir fins als cercles intel·lectuals de l’època. De fet, cap als anys trenta comissionà exposicions d’artistes de primera línia com Braque, Derain, Dufy, Le Corbusier, Léger, Lurçat, Man Ray, Miró, Picasso i Rouault, després de convèncer-los perquè plasmessin els seus dissenys en suport tèxtil.

Els assajos que trobareu dins aquests catàleg són els següents:

  • Marie Cuttoli’s Modernism (Cindy Kang)
  • Myrbor: A photo Essay, The Algerian Experience of Marie Cuttoli, 1920-1935 (Laura Pirkelbauer)
  • The Cuttoli Tapestries in the United States: A Paradox of Verisimilitude (Virginia Gardner Troy)
  • Marie Cuttoli and the Making of Tapestry (Bruno Ythier)
  • Marie Cuttoli’s Postwar Legacy: Pictorialism in the Age of Abstraction (K. L. H. Wells)

Si aquest llibre vos ha despertat la curiositat, a la Biblioteca Pilar Juncosa podreu seguir estirant del fil!

* * *