Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Franz Kafka : Los dibujos – Andreas Kilcher (ed.)

Aquesta setmana presentam un llibre d’allò més singular: Franz Kafka : Los dibujos. Es tracta del recull de dibuixos de Franz Kafka publicat recentment per l’editorial Galaxia Gutenberg. Inclou assajos d’Andreas Kilcher i Judith Butler, i catàleg descriptiu de Pavel Schmidt.

Franz Kafka (Praga, 1883 – Àustria, 1924) a més d’escriure novel·les imprescindibles que han marcat la literatura europea del segle XX com La metamorfosi, El castell o El procés, també té una faceta d’il·lustrador.

Com és ben sabut, Kafka especifica al seu testament que vol que el seu amic Max Brod destrueixi tots els seus textos, inclosos els seus dibuixos. Brod mai complirà la darrera voluntat de l’escriptor. Per diferents circumstàncies, la majoria dels 163 dibuixos compilats en el present volum varen acabar dipositats dins una caixa forta d’un banc de Zuric. Han hagut de passar dècades fins que la Biblioteca Nacional d’Israel ha aconseguit recuperar la custòdia d’aquests documents i treure’ls a la llum.

Curiosament, els dibuixos de Kafka concorden amb la idiosincràsia de la seva producció literària, en ocasions foren creats de forma simultània i complementària. Representen personatges fràgils, lànguids i desorientats davant la voràgine de la modernitat i l’angoixa existencial. Kafka dibuixa esquemàticament, amb poques línies, i els seus traços negres ens recorden a la cal·ligrafia oriental, tal i com explica Andreas Kilcher, editor del llibre.

Kafka dibuixa en suports diversos: quaderns, marges de llibres jurídics, fulls, postals… Les tècniques que utilitza són principalment llapis de grafit i tinta xinesa sobre paper. En el present volum, s’han reproduït els documents en color i intentant respectar les seves dimensions originals.

Veniu a comprovar si Kafka tenia el mateix talent pel dibuix que per l’escriptura a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *