Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Las mujeres detrás de Picasso – Eugenia Tenenbaum

El llibre que protagonitza la secció literària d’aquesta setmana és Las mujeres detrás de Picasso d’Eugenia Tenenbaum (Lunwerg, 2023). En paraules de l’autora:

Este libro nos acerca a las biografías de quienes hicieron que Pablo se convirtiera en Picasso y de quienes existieron no gracias al pintor, sino a pesar de él

Eugenia Tenenbaum, és historiadora de l’art especialitzada en perspectiva de gènere. Amb aquest llibre ens permet endinsar-nos a la vida de vuit dones: Jacqueline Roque, Fernande Olivier, Eva Gouel, Olga Khokhlova, François Gilot, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar i Geneviève Laporte. Moltes d’elles, a més de muses foren també grans artistes, això sí, sempre a l’ombra del geni. A partir d’una recerca documental, l’autora es pren la llicència d’esbossar relats de ficció, crea escenes novel·lesques que ens traslladen al dia a dia de la convivència amb Picasso i el seu entorn. Així mateix, una nota biogràfica ens ajuda a contextualitzar i a posar-nos a la pell de cada una d’aquestes dones, explicant-nos els seus orígens i la seva trajectòria vital, tant abans com després de conèixer a Picasso.

Cada biografia va acompanyada d’una magnífic retrat realitzat per il·lustradores de renom: Esther Gili, María Hesse, Lady Desidia, Sara Herranz, Ana Santos, Laura Agustí, Maria Herreros i Isa Muguruza.

Si vos ha engrescat aquesta petita ressenya, no dubteu en venir a la nostra biblioteca per seguir indagant. Podeu aprofitar l’ocasió per a visitar la petita exposició que tenim dedicada a Pilar Juncosa, companya de Joan Miró durant cinquanta-cinc anys!

 

* * *