EducaMiró

Llaurant la nit (7-12 anys)

Publicat el 15 febrer 2022

El passat 29 de gener iniciàrem el taller familiar “Llaurant la nit”, emmarcat en el programa “Mons creatius d'hivern” i dirigit, en aquesta ocasió, a famílies amb nines i nins d’entre 7 i 12 anys. És un taller dissenyat i executat per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l'equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca, i té com a punt de partida la descoberta del quadre "La masia" (Joan Miró, 1922).

"La masia" (Joan Miró, 1922) © Successió Miró, 2018

Al llarg de les diferents sessions (realitzades el 29 de gener i el 5 i el 12 de febrer) les famílies participants han pogut conèixer un dels espais més emblemàtics de la Fundació Miró Mallorca: la possessió de Son Boter. D’una banda, el caràcter rural de l’edifici i el seu entorn paisatgístic ens han permès entendre les connexions que tenia l’artista amb la natura i, de l’altra, ens han facilitat viatjar fins a un altre espai de creació que l’artista tenia a Mont-roig. Aquest segon indret fou el punt de partida per a crear La masia, un dels seus quadres més rellevants i que enguany celebra el seu centenari.

Mitjançant l’escolta, la mirada atenta i les sensacions tàctils, les nines i els nins s’han aproximat a Son Boter d’una manera més vivencial, recopilant tots aquells sons, colors, formes, textures, etc. que el mateix Joan Miró pogué sentir durant la seva estada a la possessió i que han perdurat fins avui.

 

Una vegada feta la nostra descoberta hem anat a l’Espai Educatiu, on hem pogut conèixer l’obra La masia i descobrir tots els detalls que s’hi amaguen. De tots els elements que es poden percebre al quadre n’hi ha hagut un que ha captat enormement la nostra atenció: un de circular, ubicat en un immens cel blau i que podria tractar-se del Sol o, fins i tot, de la Lluna! Això ens ha impulsat a demanar-nos quines coses podrien succeir a La masia quan el Sol es pon i la màgia de la nit comença a envair-ho tot?

De sobte, l’Espai Educatiu s’ha convertit en una cambra obscura il·luminada amb una llum molt especial, on les famílies han pogut crear les seves pròpies bombes de llavors màgiques i imaginar-se tot allò que en podria sorgir si les sembràssim dins la terra de l’obra de Joan Miró.

Entre totes i tots, a partir de transparències, elements naturals i pintura fluorescent han creat un joc lumínic, un mural i una instal·lació col·lectiva on els colors vibrants, l’experimentació i la imaginació inesgotable de les nines i els nins han estat els autèntics protagonistes!

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò del taller “Llaurant la nit”, podeu trobar la notícia aquí.

* * *