La Miró Mallorca Fundació concedeix un total de 32.000€ als guardonats amb els Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby's 2017

Beques i premis per al foment de les arts plàstiques i els projectes educatius i d’investigació

La Miró Mallorca Fundació ha convocat un any més el Premi i les Beques Pilar Juncosa & Sotheby’s, un foment a les arts plàstiques i a projectes educatius i d’investigació, que compta amb 7 categories diferents:

 • Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de creació artística
 • Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística
 • 2 beques de formació per a participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró
 • 2 beques de formació artística a altres centres: Casa Velázquez (Madrid) i Slade School of Fine Art, University College (Londres)
 • Beca de formació per als guanyadors del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors, organitzat per la Calcografia Nacional de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, la Reial Casa de la Moneda i la Fundació Azcona (L’acte de lliurament d’aquesta beca va tenir lloc el passat mes de setembre a Madrid)

En total, una dotació de 32.000 € del fons que la fundadora i mecenes Pilar Juncosa va llegar a la Miró Mallorca Fundació l’any 1986, i que ha permès la creació de nombrosos projectes artístics, d’investigació i educatius al llarg de la història de la institució.

L’objectiu de les Beques Pilar Juncosa, seguint els principis fundacionals, és promoure i difondre els valors creatius contemporanis, com també fomentar la investigació, mitjançant treballs sobre la vida i l’obra de Joan Miró, i diferents programes educatius que apropin l’art contemporani a la societat. Aquest any destaca especialment per ser el 25è aniversari de la Fundació, que va obrir les portes del museu l’any 1992, i es constituí com a punt de referència artístic i cultural a la ciutat de Palma.

Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s

En aquesta convocatòria, la Fundació vol potenciar els projectes artístics vinculats als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró, situats a la possessió de Son Boter, del segle XVIII, adequada pel mateix artista per a aprofitar l’ús d’aquests espais com a tallers artístics i que, actualment, constitueixen un dels trets distintius de la institució.

L’objectiu és oferir intervencions d’artistes rellevants, deixant constància de la connexió de Joan Miró amb l’ampli espectre de sensibilitats artístiques contemporànies. Així, el Premi Pilar Juncosa i Sotheby’s ha premiat la producció d’un projecte artístic relacionat amb l’obra seriada i/o l’art múltiple en totes les seves possibles manifestacions (escultura, ceràmica, vídeo, fotografia, obra gràfica, etc.) que es desenvoluparà, tot o en part, als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró.

Aquest premi està dotat amb 20.000 €, repartits de la següent forma: 6.000 € com a reconeixement per a l’artista i, la resta, per a la producció i l’exhibició del projecte.

El jurat d’aquesta nova edició XXIV ha estat conformat per les següents persones:

 • Francisco Copado Carralero, Director de la Miró Mallorca Fundació
 • Aurora Zubillaga, Directora Gerente de Sotheby’s España
 • Xavier Baudoin, Director de Estudios artísticos de Casa de Velázquez
 • Joan Bordes, Académico. Delegado de la Calcografía Nacional. Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
 • Jo Volley Subdirectora de la Slade School of Fine Arts. UCL
 • Elena Ruíz Sastre, Directora del MACE, Museu Art Contemporani Eivissa
 • Alejandro Ysasi Alonso, Responsable del Dep. d’Educació i Activitats de la Miró Mallorca Fundació
 • Joan Oliver Argelés, Tècnic mestre dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró de la Miró Mallorca Fundació
 • Pere Fullana Puigserver, Professor de l’àrea de Teoria i Història de l’Educació del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB
 • Mercedes Laguens García, Artista i professora associada de l’àrea de Didàctica de l’Expressió Plàstica del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB
 • Margalida Munar Munar, Pedagoga i tècnica de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Palma

Els guardonats

 • El Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de creació artística 2017 dotat amb 20.000€

Per a  Nacho Martín Silva (Madrid, 1977) pel seu projecte “Piece of Trash”.

 • MENCIÓ D’HONOR Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de creació artística 2017

María Ignacia Edward (Santiago de Xile, 1982) pel seu projecte “Construcciones imposibles”

 • Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística dotat amb 4.000€

Enguany ha estat atorgada a dues gestores culturals Tina Codina i Maria Pau Ruiz de Tres Cultura pel seu projecte Parlem-ne… què volem dir quan parlam d’art i educació?

 • MENCIÓ D’HONOR Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística

Al projecte de Maria Aparicio Munar, Francesca Maria Bayona i Alexis Belmonte: “Más allá de la obra: una propuesta didàctica sobre el mercado del arte a través de la Miró Mallorca Fundació”.

 • 2 beques de formació per a participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró dotades amb 1.000€ cadascuna.

A l’artista Elian Stolarsky i al col·lectiu B.Y.E un col·lectiu d’artistes i joves creadors que cerca potenciar la cooperació i el treball artístic en grup.

 • Beca de Formació artística a la Casa de Velázquez de Madrid, dotada amb 2.000€

Antonio Guerra, Zamora (1983),

Projecte: “Comporta-miento para un simulacro”

 • MENCIÓ D’HONOR Beca de Formació a la de Casa Velánquez

David Berweger, Basilea, Suïssa (1982)

Projecte: “Bricks”

 • Beca de Formació a l’Slade School of Fine Art de Londres dotada amb 3.000€

Saskia Rodríguez Araña, Las Palmas de Gran Canaria (1993)

 • MENCIÓ D’HONOR Beca de Formació l’Slade School of Fine Art de Londres

Alan Piris Marquès, Menorca (1993)

 

Una dotació de 32.000 € del fons que la fundadora i mecenes Pilar Juncosa va llegar a la Fundació l’any 1986, i que ha permès la creació de nombrosos projectes artístics, d’investigació i educatius al llarg de la història de la institució

La història de les Beques

Les Beques Pilar Juncosa i el Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s es varen convocar per primera vegada l’any 1993, en què es donava impuls al centenari del naixement de Joan Miró.

Tenen el seu origen en els fons obtinguts a la subhasta que es dugué a terme el mes de desembre de 1986. La viuda de Miró, Pilar Juncosa, hi va oferir 42 obres per a “crear la infraestructura indispensable per complir els objectius assenyalats pel seu home a l’escriptura de constitució de la Fundació, com també verbalment en diferents ocasions: crear un centre dinàmic d’irradiació cultural que tanqui el triangle constituït amb les altres dues fundacions de Barcelona i Saint-Paul-de-Vence”.

Així, la recaptació fou destinada per la família Miró al finançament de la seu de la Miró Mallorca Fundació, i també a crear un fons per a les beques. L’empresa subhastadora Sotheby’s cedí el seu marge de benefici perquè, una vegada en marxa les activitats de la Fundació, es dotessin beques d’estudi per a artistes novells d’arts plàstiques.

* * *