Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Libro de los dibujos de Federico García Lorca Mario Hernández

Recentment vàrem descobrir els dibuixos d’un reconegut literat, Franz Kafka. Avui és el torn del poeta Federico García Lorca, qui també ens sorprendrà amb la seva faceta més desconeguda. El llibre es titula Libro de los dibujos de Federico García Lorca de Mario Hernández, editat per Grupo Tabapress i Fundación Federico García Lorca.

Elogiado por Salvador Dalí y Joan Miró, García Lorca desarrolló, entre 1923 y 1936, una rica obra dibujística que ha permanecido oscurecida por su producción literaria. Este “Libro de los dibujos de Federico García Lorca” presenta al final, de modo riguroso y definitivo, la sugestiva obra gráfica del poeta en toda su rica variedad.

Aquestes són les primeres línies d’aquest llibre que, tot i que publicat l’any 1990, no ha perdut la seva vigència i suposa un complement ideal de l’obra poètica de l’autor.

Com sabeu, Lorca va néixer a un poble de la província de Granada l’any 1989 i fou assassinat per les tropes nacionals a l’esclat de la Guerra Civil. Segons el seu amic Gabriel Celaya, Lorca no es va prendre seriosament les greus vicissituds polítiques que estava travessant el país, no contemplava l’exili, com sí que ho varen fer altres enemics del Règim:

Federico se reía. Creía que aquello no era más que una travesura de niños. No veía nada detrás. Se reía como de una buena broma. Pero esa risa, esa confianza en que el hombre es siempre humano, ese creer que un amigo, fascista o no, es un amigo, le costó la muerte. Porque fueron unos amigos, amigos que él contaba entre sus mejores, quienes en el último momento resultaron ser ante todo y sobre todo fascistas.

Tot i la seva curta trajectòria, va ser un autor prolífic pertanyent a la Generación del 27 i destacà especialment en el camp de la poesia, el teatre i la prosa. Recordau El Llibre de la setmana nº10 on mostràrem l’estreta relació entre Lorca i Dalí? Doncs diuen que fou precisament Dalí qui va convèncer al poeta perquè s’iniciés en el món de la pintura, aconseguint que exposés la seva obra l’any 1927 a les Galeries Dalmau.

No sentiu curiositat per saber com dibuixava l’autor de Poeta en Nueva York i Romancero gitano? Veniu a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *