Actualitat

Els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró s’obren als artistes de manera gratuïta

Publicat el 9 juny 2020

Dins el marc del Pla de cultura post covid-19 de l’Ajuntament de Palma, la Fundació ofereix els seus tallers gratuïtament perquè els artistes en puguin fer ús.

Els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró són el llegat de l’artista als joves creadors. Es troben situats a Son Boter, casal mallorquí del s. XVIII, on l’artista els posa en marxa a finals dels anys 60. La Fundació Miró Mallorca conserva els tallers de litografia i gravat que va usar Miró per a la realització de les seves sèries d’obra gràfica i els seus llibres d’artista, a més de mantenir l’atmosfera especial que l’inspirà. Posteriorment, s’hi han incorporat instal·lacions per a serigrafia, ceràmica, fotografia i sistemes d’impressió digital.

La pandèmia del covid-19 ha generat una nova realitat que afecta no només els nostres sistemes sanitaris; també ha sacsejat, i de quina manera, la nostra economia i, per descomptat, la nostra cultura. De fet el sector cultural, com molts altres sectors d’afectats, s’ha vist obligat a aturar part de la seva activitat. La cultura ha ajudat i ajuda, en aquestes situacions de crisi, gràcies a la producció artística i les diferents iniciatives culturals i pedagògiques, com han estat les pròpies desenvolupades per la Fundació al llarg dels darrers mesos, en què el confinament i les mesures excepcionals, com el Decret de l’estat d’alarma, ens han obligat a tots a protegir-nos i aïllar-nos dins l’esfera més íntima i personal de les nostres llars.

Contacte

Tallers d’obra gràfica
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
tog@miromallorca.com

És en aquest context, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma i la seva Àrea de Cultura, que la Fundació vol ajudar a minimitzar algunes de les conseqüències econòmiques que aquesta pandèmia ha deixat en el sector cultural. Per això, ofereix els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró i l’assistència tècnica gratuïta a tots els artistes que vulguin fer ús de les seves instal·lacions fins a l’estiu de 2021. Se suposa i es preveu que, en un any, els equipaments culturals podran reprendre l’activitat cultural amb normalitat.

• Qui s’hi podrà inscriure: qualsevol artista de les illes Balears, resident o local, que vulgui desenvolupar el seu projecte de forma autònoma als Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació.

• Període: del 15/06/2020 al 15/06/2021

• Sol·licitud: enviant el formulari en línia

• Horaris disponibles: de dilluns a divendres de 10 a 16 h

• Quant de temps podrà utilitzar els tallers el mateix artista: els períodes d’ús d’aquests espais de creació seran d’una setmana preferentment i/o un màxim de dues, per ordre de recepció de les sol·licituds i sempre que la programació dels tallers ho permeti. Per a períodes més llargs es demanarà un projecte i es valorarà cada cas.

• Cost: se cedirà de manera gratuïta l’ús dels Tallers d’Obra Gràfica i l’assessorament tècnic del mestre de tallers, però no els materials que cada persona necessiti per a desenvolupar el seu projecte, que aniran a càrrec de cada artista.

Matriu per a Gaudí II

Treballar i poder crear en aquest marc incomparable que són els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró de manera gratuïta és una ocasió única per a qualsevol artista. La proposta de gratuïtat d’ús dels tallers es veurà, però, condicionada pel calendari propi de la Fundació Miró Mallorca, les activitats previstes i totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries per a poder treballar-hi, amb garanties tant per a usuaris com per als mateixos treballadors de la institució.

Cal recordar que, d’aquests tallers, sorgí la major part del treball gràfic realitzat a la dècada dels 70; sèries com la Suite Gaudí i Els gossos, o els gravats de llibres d’artista tan interessants com El Lapidari i les litografies de l’exposició de la Llotja de Palma, entre d’altres. Aquests projectes es feren realitat amb la col·laboració de tècnics especialistes en gravat com Joan Barbarà i el litògraf Damià Caus.

La Fundació, seguint la voluntat dels seus fundadors, vol promoure i difondre els valors creatius contemporanis, com també fomentar la investigació i els diferents programes educatius que apropin l’art contemporani a la societat. Els Tallers d’Obra Gràfica són un dels òrgans executors d’aquest desitjos fundacionals. Per aquest motiu la Fundació ha de difondre el coneixement artístic i facilitar la tasca creadora de futurs artistes, impulsar la creació artística en totes les seves manifestacions i fomentar la creativitat, la reflexió, la investigació i la formació en totes les expressions artístiques, per tal de generar coneixement, pensament i debat.

 

  • Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró, Mallorca

* * *