Edifici Moneo

Espai Cúbic

L'edifici Moneo, seu actual de Miró Mallorca Fundació, es va inaugurar el 1992. Projectat per l'arquitecte Rafael Moneo és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, vídua de Miró, a la Ciutat de Palma.

 • Espai d'exposició

  • Espai Cúbic
 • Dates

  • 2 juliol 2015 — 31 gener 2016
 • Inauguració

  • 2 juliol 2015
  • 00:00
Exposicions

Abraham Calero. “MATRIU_”

2 juliol 2015 — 31 gener 2016

Utilitzant com a vehicle les matrius de gravat de Joan Miró, Abraham Calero planteja, en aquesta exposició, un viatge de 21 fotografies al voltant de qüestions com l'original, la còpia, la reproducció i el retrat; el lloc de l'artesanal en l'època de les noves tecnologies o l'aura, el detall, l'efímer i el opac.

Al costat d’aquest diàleg, un homenatge i una posada en valor de les planxes de gravat. Un acostament a aquests oblidats del món de l’art. Tresors arxivats, ocults i mutilats després de complir amb la funció per la qual van ser creats.

Lluny d’una reproducció fotogràfica de l’obra de Miró, Abraham Calero planteja qüestions fonamentals de l’art contemporani que, des d’artistes i filòsofs com Walter Benjamin, Andy Warhol, Joseph Kosuth, Art & Langage o Baudrillard, tenen com a marc conceptual les relacions entre l’aura i la reproducció, el real i el fantasma, l’originalitat i la serialitat mecànica, l’obra artística, la documentació i l’arxiu, la correspondència asimètrica entre el llenguatge, les imatges i les coses.

Les fotografies de les planxes de Miró es disposen a les parets de l’Espai Cúbic. Com hem dit, no són “dobles” dels originals sinó intervencions fotogràfiques de les matrius. Han estat, des del desig de restaurar la seva aura, reelaborades al llarg d’una convivència íntima i afectiva al lloc tancat on es guarden, acuradament rescatades de l’oblit i traslladades a l’espai expositiu.

“Matriu_” representa per l’artista el projecte més ambiciós en la seva trajectòria artística, tant pel lloc on s’ha desenvolupat com pels materials amb els que ha treballat en la seva realització.