Els Tallers d'Obra Gràfica (TOG)

L'equilibri entre la memòria i la innovació

Què són?

Contacte

Tallers d’obra gràfica
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
tog@miromallorca.com

Els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró són el llegat de l’artista als joves creadors. Es troben situats a Son Boter, casal mallorquí del s. XVIII, on l’artista els posa en marxa a finals dels anys 60. La Fundació Miró Mallorca conserva els tallers de litografia i gravat que va usar Miró per a la realització de les seves sèries d’obra gràfica i els seus llibres d’artista, a més de mantenir l’atmosfera especial que l’inspirà Posteriorment, s’hi han incorporat instal·lacions per a serigrafia, ceràmica, fotografia i sistemes d’impressió digital.

D’aquests tallers sorgí la major part del treball gràfic realitzat a la dècada dels anys 70. Sèries com la Suite Gaudí i Els gossos, o els gravats de llibres d’artista tan interessants com el Lapidari, les litografies de l’exposició de la Llotja de Palma, etc. Aquests projectes es feren realitat amb la col·laboració de tècnics especialistes en gravat com Joan Barbarà i el litògraf Damià Caus.

L’artista llegà els seus tallers a la ciutat de Palma l’any 1981, amb la intenció i el desig de mantenir viu l’esperit de creativitat i transgressió més enllà de la seva mort. I d’aquesta manera es va constituir la Fundació Miró Mallorca, la qual l’any 1992 començà una nova etapa amb la inclusió del nou edifici projectat per Rafael Moneo com a seu de la Fundació. Amb l’objectiu de potenciar i adaptar el funcionament dels tallers a les necessitats actuals, l’any 1994 es dugué a terme una modernització dels equips i els materials per a així fer possible la realització de cursos i edicions amb les tècniques més actuals del camp de l’estampa i l’obra seriada.


Què ofereixen?

Des de l’any 1994, la Fundació Miró Mallorca organitza anualment diversos cursos d’iniciació, tallers experimentals, edicions i projectes especials. L’objectiu és el d’aconseguir un equilibri entre la memòria i la innovació; és a dir, estimular alhora el respecte envers les tècniques tradicionals de les arts gràfiques i el desig més intens de contemporaneïtat, tal com va fer Joan Miró en la seva tasca creativa.

Mestres de la talla de Joan Barbarà, artista i gravador col·laborador de Joan Miró, o Joan Gardy Artigas, en l’àmbit de la ceràmica, més una llarga llista d’artistes, han impartit tallers o realitzat projectes d’edició als tallers de Joan Miró.

Alguns noms són Wolf Vostell, Joan Fontcuberta, Jaume Plensa, Jesús Pastor, Joan Cruspinera, Toni Catany, Fernando Bellver, Clemente Bernad, Daniel Canogar, Óscar Molina, José Ramón Alcalá, Rafael Navarro, Concha Jerez, Don Herbert, Ana Soler, Cecilia Segura, Eloi Puig, Mastaka Kuroyanagi, Wayne Crothers, Montse Carreño o Javier Vallhonrat.

Arxiu fotogràfic Fundació Pilar i Joan Miró © Pep Escoda 2021

La Fundació Miró Mallorca col·labora amb diversos centres nacionals i internacionals mitjançant cursos, tallers i conferències, així com propiciant l’intercanvi de coneixements i d’artistes residents. Aquests centres són: Arteleku, el Centre Experimental de Gràfica de l’Havana, el Printmakers Workshop d’Edimburg, el Molí Paperer de Capellades, la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, el Centre Frans Massereel de Bèlgica, L’Escola de Belles Arts Slade de Londres, la Casa Velázquez de Madrid, o la Biennal d’Obra Gràfica de Ljubljana.

Els Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby’s a nivell internacional ajuden a promoure trobades entre artistes joves d’arreu del món als nostres tallers i possibiliten estades i experiències a l’exterior.

La tasca dels tallers de la Fundació Miró Mallorca fou reconeguda el 2001 amb el Premi Nacional d’Art Gràfic atorgat per la Calcografia Nacional.