• Què?

    • Presentació del projecte Cuidat / Ciutat
  • Quan?

    • Dijous 21 de desembre 2023, 17:00 h
  • On?

    • Auditori
  • Preu

    • Entrada gratuïta, no és necessari reservar
Activitats

Cuidat / Ciutat

Presentació del procés de treball amb Carlos Danús, Aránzazu Miró i Jordi Pallarès

21 desembre 2023 de 17 a 19h
Conferències i seminaris

Ens farem a prop al concepte de ciutat des de la història (les ciutats ideals en el Renaixement), la literatura (Les ciutats invisibles d'Italo Calvino), les matemàtiques i la numerologia (Nikola Tesla), l'antropologia, l'intervencionisme en l'espai públic, etc. Quina ciutat volem per a nosaltres? Som capaços de consensuar un model de ciutat?

L’origen d’aquest projecte va ser gairebé anecdòtic: a Carlos Danús sempre li havia cridat l’atenció que dues localitats tan dispars compartissin el mateix nom, Palmanova. La italiana és una ciutat ideal que va voler ser model de perfecció mentre que la mallorquina és exemple del creixement urbanístic desmesurat dels anys 60 (balearització). Aquest va ser el punt de partida d’un procés de recerca i creació encara en curs.

Aránzazu Miró (historiadora de l’art), Jordi Pallarès (investigador sobre l’espai públic) i Carlos Danús (autor del projecte) mostraran aquest procés. Ho faran amb una projecció d’imatges i audició d’arxius sonors durant una xerrada/col·loqui sobre la ciutat que volem.

Moltes de les imatges que veurem sorgeixen de la recol·lecció de dades a Palmanova/Friuli-Venècia Julia i a Palmanova/Mallorca. En un joc apropiacionista, Carlos Danús va realitzar captures de pantalla del mòbil (Google Maps) als seus recorreguts reals per totes dues localitats. Les ha traslladat al seu terreny (el llenguatge plàstic de la gràfica/gravat), ha comparat els traçats urbans i els ha posat en relació amb la música, la numerologia, la literatura…

La Palmanova italiana (1593) és una ciutat geomètrica, radial i centralitzada. “Perfecta”, podríem dir-ne. No obstant això, quasi no ha crescut en els darrers 100 anys. Mancada de vida, recorda una ciutat metafísica de De Chirico, amb el seu espai ordenat i el temps detingut. La Palmanova mallorquina, caòtica urbanísticament, es troba massificada a l’estiu i buida a l’hivern. Cap de les dues localitats sembla funcionar com a model. És cert que els espais, avui, no es construeixen sols arquitectònicament; hi pesen molts altres factors. Per qualque raó tampoc els nous intents aconsegueix l’èxit (Brasília, Sociòpolis…). Què està fallant?