Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Col·lecció et al. – Arcàdia i MACBA

Avui presentam no un, sinó set llibres de la setmana! Just acaba d’arribar un paquet a la biblioteca provinent del MACBA… i dins hi hem trobat la col·lecció completa et al., una col·laboració editorial entre Arcàdia i MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelonadirigida per Pablo Martínez! Alguns llibres es publiquen en català i d’altres en castellà.

Amor y revolución (Kollontai) (2020, diversos autors/es): selecció de textos d’Alexandra Kollontai (Sant Petersburg, 1872 – Moscou, 1952), marxista feminista, figura central de la revolució russa i diplomàtica soviètica. El llibre inclou, a més, diferents veus que, partint de les aportacions de l’escriptora russa, busquen la seva herència en experiències artístiques que van desafiar les lògiques de l’amor i el saber del seu temps, i amb això tracen una genealogia alternativa de les avantguardes estètiques i polítiques.

Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial (2020, Jaime Vindel): Jaime Vindel analitza l’impacte dels imaginaris de l’energia en les disciplines científiques i en les pràctiques culturals durant els dos últims segles. A més, aborda de manera crítica la seva vigència en el context del neoliberalisme i l’actual crisi ecosocial.

Pedagogies i emancipació (2020, Marina Garcés, Janna Graham, val flores, Concha Fernández Martorell, Jordi Solé Blanch): educar, per a què? No podem deixar de fer-nos aquesta pregunta en una època en què l’educació sembla estar amenaçada per l’imperatiu de la productivitat i de l’eficiència al servei del mercat laboral. Els assajos que integren aquest volum proposen un exercici crític sobre els models educatius que se’ns imposen gairebé sense marge per plantejar alternatives. Des d’experiències i perspectives diverses, totes les aportacions coincideixen a apostar per l’educació com a espai polític per a l’emancipació individual i col·lectiva. Un àmbit i una pràctica des dels que se’ns permeti imaginar un futur.

Sida (2020, Élisabeth Lebovici): més enllà del dolor, la por i la mort, la irrupció de la sida a la dècada dels vuitanta va provocar una «epidèmia de sentit». Una crisi de la representació que va requerir de noves aliances entre l’art i els activismes per intervenir en l’esfera pública i amb això reclamar altres formes polítiques, mèdiques i comunicatives d’abordar la malaltia. Élisabeth Lebovici ofereix un relat alternatiu a la història de l’art des d’una escriptura situada en els feminismes, les polítiques queer i els activismes LGTBIQ.

Comunismos por venir (2019, diversos autors/es): Com a contribució a una reflexió col·lectiva sobre la idea del que és comú, i des de l’anàlisi crítica de l’experiència comunista, aquest llibre aborda molts dels aspectes que dibuixarien uns comunismes que estarien «per venir»: des del qüestionament del projecte soviètic, la reivindicació de formes de relació basades en la solidaritat i en l’abolició de les jerarquies, el reconeixement de la interdependència, la definició de noves concepcions de benestar o la necessària feminització de l’espai públic.

Idiorítmia o en l’esdeveniment d’una trobada (2018, André Lepecki): «com viure junts?» es pregunta Roland Barthes l’any 1977. Ja aleshores l’expansió del capitalisme mostrava els seus efectes devastadors en la vida col·lectiva i Barthes va trobar en el concepte d’«idiorítmia» una manera de reivindicar una convivència que no fos alienant. Des de l’experiència de la performance i la dansa, André Lepecki reprèn aquest concepte d’«idiorítmia» per descriure el moment de la trobada amb l’altre, un esdeveniment en què coincideixen la poètica, la política, l’art i l’ètica per fer possible una vida que valgui la pena de ser viscuda. Com a resposta a la normativització i al gregarisme, Idiorítmia, o en l’esdeveniment d’una trobada reivindica la singularitat enfront de la individualitat neoliberal i ens convida a imaginar altres horitzons per a l’existència col·lectiva.

Petróleo (2018, Emilio Santiago Muíño, Yayo Herrero, Jorge Riechmann) : conjunt de textos en els quals, des de l’ecosocialisme, els ecofeminismes i l’antropologia, es reflexiona sobre l’actual crisi civilitzatòria, el col·lapse ecològic i l’imminent fi de les energies fòssils.

N’hi ha per a tots els gustos, veniu a cercar el vostre a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *