• Dates

    • 28 gener — 7 maig 2023
  • Inauguració

    • 28 gener 2023
    • 12:00
Exposicions

Exposició «Joan Miró» al Zentrum Paul Klee

28 gener — 7 maig 2023

El Centre Paul Klee de Berna, un dels principals museus de Suïssa, obrirà del 28 de gener al 7 de maig del 2023 una mostra dedicada a l'obra "tardana i menys coneguda" de Joan Miró.

Suïssa rep amb expectació al Miró més experimental i prolífic

L’exposició, titulada "Joan Miró" se centra en la darrera producció de Miró sortida dels seus tallers a Mallorca

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

L’exposició, titulada Joan Miró està comissariada per Fabienne Eggelhöfer i organitzada en col·laboració amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. L’exposició a Berna es centrarà en la darrera producció de Miró sortida dels seus tallers a Mallorca (Taller Sert i Son Boter), una etapa marcada per l’experimentació amb noves tècniques i materials, inquietud que comparteix amb el propi Paul Klee. Els dos artistes tenen molts trets en comú, encara que no es van arribar a conèixer.

La mostra presenta un conjunt d’obres en gran format a partir de finals dels anys 50, una escala que s’adequa molt bé a les característiques de l’espai expositiu del Zentrum Paul Klee. Per a reforçar la visió d’aquest moment de reflexió i autocrítica de l’artista, s’inclouran algunes pintures de la primera època que anticipen la revisió i reducció posterior del seu llenguatge. L’exposició inclourà maquetes en guix d’escultures del fons de Successió Miró i unes 57 obres en préstec del fons de la Fundació Joan Miró de Barcelona, 17 obres de la col.lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. que permetran als visitants descobrir un Miró sorprenent i menys conegut.

Cita de Joan Miró: “En el nou estudi vaig tenir espai per primera vegada. Podria desempaquetar caixes d’obres que havia fet anys enrere. Jo no els hi havia fet cas des que vaig sortir de París […] abans de la guerra […]. Després de treure-ho tot, ja va començar la meva autocrítica a Mallorca”.

Aquest moment d’autocrítica es tracta a l’exposició amb alguns quadres anteriors. La selecció se centra deliberadament en pintures que anticipen la forta reducció de l’obra tardana a uns pocs traços. Miró va reelaborar algunes de les seves primeres obres. Reflexionar sobre el seu treball anterior també significava tornar a visitar inacabats pintures, que es van convertir en la interfície entre el seu passat i un futur que va començar a Mallorca. En traslladar-se a Mallorca i instal·lant un nou estudi, es va veure obligat a reorganitzar les pintures, dibuixos, esbossos i quaderns de dibuixos que havia acumulat al llarg de dècades, i així arribar a un acord amb el seu treball passat, que va durar quaranta anys. Miró va buscar l’alliberament del seu propi passat i present artístic. Va ser capturat per un “furor iconoclasta” que va provocar un nou començament lluny de les composicions familiars que ja tenien comercialitzat a través de postals i impressions d’art. Són pintures per les quals Miró encara és conegut avui per un públic ampli: quadres de format mitjà amb composicions farcits de tela, predominantment en colors primaris, figures de pal pintades amb precisió en un espai surrealista. Ara sentia el seu anterior convencional la pintura de cavallet com a limitació i a partir d’aleshores va buscar noves formes d’expressió.

S’han desplaçat fins a Berna, el director-gerent de la Fundació, Francisco Copado, la conservadora i cap del Departament de Col.leccions, Patricia Juncosa, així com Marcos Augusto Lladó en representació  de la Regidoria de Cultura i del propi Ajuntament de Palma.

EL ZENTRUM PAUL KLEE

El Zentrum Paul Klee és un museu dedicat a l’artista Paul Klee (1879-1940), situat a Berna, Suïssa, i dissenyat per l’arquitecte italià Renzo Piano l’any 2005 amb una estructura d’acer i vidre en forma d’ona. Els tres “turons” ondulats i les línies corbes del perfil de l’edifici s’integren dins el paisatge natural que l’envolta a Schöngrün, als afores de la ciutat.

La iniciativa de construir un museu a Berna dedicat a Paul Klee per a gestionar el seu llegat va sorgir del seu net Alexander Klee a partir de la donació de 690 obres de l’artista a la ciutat per part de la seva nora Livia Klee-Meyer el 1997. A això es varen sumar obres i material documental cedits per la família i la Paul Klee Foundation, a més de préstecs de col·leccions privades, per acabar de conformar la col·lecció d’obres de Klee més important del món.

El fons del museu inclou unes 4.000 obres entre pintures, aquarel·les i dibuixos, a més de material d’arxiu i biogràfic de totes les èpoques de Klee.