Actualitat

«Poètiques de la matèria»: un salt entre la pintura i la poesia

Publicat el 21 febrer 2020

El projecte premiat amb la Beca Pilar Juncosa & Sotheby 's d'Educació Artística, planteja dur a terme diversos tallers col·lectius d'experimentació material impulsada per la passió creativa de Joan Miró, la poesia i la subjectivitat, on, a partir de la paraula i la sinestèsia, els i les participants amb capacitats sensorials diferents, traduiran els versos en sensació i matèria per construir col·lectivament escultures i instal·lacions tàctils i sonores.

"Poètiques de la matèria"

Fabiana S. Vinagre

Fabiana Vinagre és una artista transdisciplinar nascuda a São Paulo el 1990, on va tenir les seves primeres experiències amb el de dibuix i la dansa. El sensorial és l’eina principal del seu treball, des del qual teixeix diverses formes d’expressió, que es despleguen en produccions individuals i experimentacions col·lectives amb grups de diversitat perceptiva. Investiga les textures i tessitures del cos i del llenguatge, físic i virtual, buscant crear la fricció dels sistemes colonitzadors del cos i els seus esdevenirs.

Va iniciar els seus estudis en Disseny Gràfic cursant a la vegada els estudis d’Antropologia i Arts Escèniques. Recentment, va finalitzar el Màster en Arts i Professions Artístiques de l’Escola Sud (Cercle de Belles Arts, Madrid), i participa com a artista-investigadora en projectes com ARCHES, al Museu Thyssen-Bornemisza, que estudia l’accessibilitat en museus d’Europa amb persones amb diversitat neuronal / cognitiva. Els seus últims projectes han estat exhibits en el CBA Madrid (Babel Paper, 2019), a la X Biennal d’Art de Riudebitlles (Hi ha una esquerda en cada paraula, 2018) i Tabacalera Promoció de l’Art (Poètiques del toc, 2018).

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

La poesia ha servit com a font d’inspiració a moltes de les obres de Miró. A partir d’aquesta relació entre la paraula i la creació plàstica i, recolzada en la passió de l’pintor per la fusió de les arts i l’ús de materials diversos, neix aquest taller dirigit a joves i adults amb diversitat funcional i sensorial. Es tracta d’un grup d’unes 20 persones d’entitats com l’ONCE, Aspace i UCR Son Gibert, que gràcies a aquest projecte artístic podran viure i sentir i percebre l’obra de Miró, la seva vida i els seus espais de manera diferent.

Sessions:

Es realitzaran 5 sessions de treball i una cloenda (de l’20 de febrer a l’26 de març). Tots els dijous de 10.30 a 13.30 h tots els participants descobriran alguna cosa nova de Miró a través dels seus sentits. Després, a la fi de cada sessió, realitzaran les seves pròpies creacions que es podran visitar i veure, previsiblement el 26 de març.

Objectiu:

Segons la creadora d’el projecte, Fabiana S. Vinagre, el seu objectiu és «dotar aquestes persones d’una major autonomia. Fer-los sentir i creure que la seva diversitat pot i deure d’aportar també a la nostra societat. Com feia Miró, ens inspirarem gràcies als objectes i les sensacions més primitives. Mirarem les coses i la realitat mironiana des d’un altre punt de vista. Per a mi Miró és inspiració pura, no una còpia. No volem copiar a l’artista ni imitar-lo, volem sentir amb el cos i no només amb la ment. »

Tècnica:

Al llarg de les 5 sessions de desenvolupament de el projecte es treballarà tenint en compte diverses tècniques com ara el collage, l’escultura, el dibuix cec, la pintura o les àudio descripcions, etc. «Poètiques de la matèria» de Fabiana S. Vinagre pretén endinsar-se en el més profund de l’procés artístic i creatiu de Joan Miró i ho farà, com feia l’artista, a través de la poesia, la música, els objectes i l’impredictible.

  • 01

  • 01

  • 01

  • 01
* * *