Activitat
- Curs als Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró
Títol
- “Mokuhanga”. Xilografia i estampació japonesa
Dirigit per
- Sebi Subirós
Dates
- De l’1 al 6 d’agost de 2022
Horari
- De dilluns a divendres de 9 a 15 h; dissabte, de 10 a 14 h.
Nombre màxim d'alumnes
- 12
Preu
- 160 €
Bases i inscripció
- COMPLET
T2. “Mokuhanga”. Xilografia i estampació japonesa / COMPLET
Dirigit per Sebi Subirós. De l’1 al 6 d’agost de 2022
L’objectiu del curs és introduir l’alumne en la talla de planxes de fusta usant eines i materials tradicionals japonesos i en l’estampació amb pigments naturals damunt paper japonès.
Les tècniques de xilografia japonesa tenen la seva màxima esplendor entre els segles XVI-XIX i reapareixen amb força actualment, tant a Orient com a Occident. La seva característica principal és l’ús de tintes a l’aigua que ens permeten aconseguir transparències i degradats i que no requereix tòrcul o premses per a la seva estampació; es realitza de manera manual amb el baren. Faciliten a l’artista un treball exempt de toxicitat i sense necessitat de grans infraestructures al taller, alhora que constitueixen una de les tècniques de gravat en les quals el contacte i el control entre l’artista i els materials són més íntims.
Programa
- La xilografia japonesa. Diferències entre els mètodes orientals i occidentals.
- Observació crítica d’ukiyo-e originals del s. XIX de la col·lecció particular de Lupusgràfic Edicions.
- El taller japonès. Materials tradicionals, taula de talla, il.luminació, taula d’estampació, etc. Eines, gúbies, ganivets, barens, pedres d’esmolar.
- Talla xilogràfica japonesa. Fustes, tipus i característiques.
- Estampació. Preparació de les tintes a partir de pigments.
- Tipus de paper i la seva preparació per a l’estampació.
- Estampació japonesa, monocroma i a color, degradats.
Requisits
Per a realitzar aquest curs no són necessaris coneixements previs de tècniques de gravat.
Sebi Subirós. Figueres,1961.
L’any 1986 es forma en tècniques de gravat als Tallers Tristan Barbarà a Figueres (Girona), on forma part del seu equip com a gravador, estampador i assessor d’artistes fins al 1996. Durant aquest període col·labora amb artistes com Antoni Tàpies, Víctor Mira, Emil Schumacher, Rafa Forteza, Miquel Barceló, Jaume Plensa, Riera i Aragó, etc. El taller s’especialitza en l’edició de llibres d’artista i gravats de gran format, i treballa també amb diversos artistes com Oteiza, Moisès Villèlia, Joan Barbarà o Joan Brossa.
El 1996 crea el seu propi taller, Lupusgràfic Edicions, a la ciutat de Girona, que dirigeix fins avui, i on, a més d’assessorament tècnic d’artistes i estampació, imparteix regularment cursos de tècniques específiques de gravat, mokuhanga i serigrafia. El 2001 paral·lelament al seu taller munta un taller de gravat a l’estudi de Josep Niebla, amb el qual treballa durant dos anys en la realització de la seva obra gràfica. Entre els anys 2015 i 2018 complementa el taller amb l’obertura d’un espai expositiu especialitzat en tècniques gràfiques, poesia visual i llibre d’artista, l’Espai U.
A més, imparteix cursos i monogràfics de gravat al seu propi taller i a diferents espais com l’EMA de Girona, la Fundació Rodríguez Amat de Garrigoles (Girona), el Taller Antonio Saura a Fuendetodos (Saragossa), el Taller del Museu del Gravat Espanyol Contemporani de Marbella i d’altres tallers privats de Barcelona i València. Des de 2010 s’especialitza en les tècniques japoneses de xilografia mokuhanga, des del seu vessant més tradicional al contemporani.
Més informació: http://www.lupusgrafic.cat