“ArrelArt” – Projecte d’intervenció socioeducativa
Dia 1 de juny de 2019 els alumnes en pràctiques d’Educació Social de la UIB, Aina Balle i Tomàs Colom, posen punt i final a la seva estada a la Fundació Miró Mallorca. Aquest dia duran a terme el projecte d’intervenció socioeducativa integrat per un petit contacontes i una dinàmica de pintar camisetes, amb la col·laboració de Càritas Mallorca i Serveis Socials de Ponent.
La primera activitat és el contacontes La història del petit Miró, relacionat amb la figura de l’artista i la comunitat en què es troba la Fundació. Aquesta dinàmica es presenta com una prova pilot amb vista al posterior disseny d’un projecte socioeducatiu dirigit al mateix perfil d’usuaris, o ampliant el ventall de públics amb els quals es vulgui treballar. No hem d’oblidar que l’objectiu principal del projecte és generar ponts i aliances entre la Fundació Miró Mallorca i la comunitat que es troba als seus voltants. Un grup poblacional que, malgrat compartir carrers, semblen estar totalment desconnectades l’una de l’altra pels estereotips tradicionals que les allunyen.
Amb aquesta base, la idea és dissenyar un conte sobre la vida de Joan Miró amb aspectes fantàstics. S’acompanyarà la lectura amb el suport d’una sèrie d’imatges i figures que permetin connectar més fàcilment els infants amb la narració del conte. Es tracta d’una activitat que dura entre 20 i 30 minuts. A més, la base de la dinàmica se centra en la relació de Joan Miró amb les seves arrels mediterrànies i la natura d’aquest entorn.
La narració conta la vida de Joan Miró, seguint el guió que l’equip educatiu de la Fundació empra amb els grups escolars, incorporant-hi talls de fantasia d’autoria pròpia i fent especial atenció a l’època de la infància en què estableix una connexió molt forta amb les seves arrels catalanes i mallorquines.
Molt per damunt, s’explicaran els viatges a França i la seva vida en família fins que arribem al punt de la connexió amb la natura i les seves arrels. Aquí parlarem de la importància dels colors de la Mediterrània i de com els paisatges que l’integren s’omplen d’una flora única, amb garrovers, pins i xiprers que ressalten dins els mateixos jardins de la Fundació, la qual cosa ens permet endinsar-nos en una petita mostra del territori que inspirà l’artista durant la seva vida.
Aquesta relació entre Miró i les seves arrels i els seus voltants ens pot ajudar a fer-los connectar amb la Fundació, que és part del seu entorn i tenen tan a prop. És imprescindible destacar la importància d’aprofitar els recursos que ofereix una entitat tan propera i important com és la Fundació Miró Mallorca. Ha de ser l’objectiu d’ambdues parts treballar per a establir i mantenir una relació de benefici mutu en què la comunitat adopti la institució com a pròpia, mentre la Fundació centra part dels seus esforços a establir-se com a nucli social de la comunitat.
Contacte
Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com
La segona part del taller és una dinàmica complementària que consisteix a elaborar entre tots els membres de la família el taller de pintura de camisetes amb els elements de la natura més arrelada a les Balears i a Mallorca, seguint l’exemple de l’artista per a elaborar les seves obres. Aquests elements naturals, els hauran de trobar als jardins de la Fundació, de forma que puguin establir aquesta relació entre la natura i l’art que inspirava Joan Miró, així com fer referència a la idea de l’artista mateix de considerar-se un “hortolà” per la forma com treballava.