Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

La vida de los surrealistas – Desmond Morris

La secció d’aquesta setmana presenta una novetat molt esperada: La vida de los surrealistas (Blume, 2018) del zoòleg i etòleg Desmond Morris (Anglaterra, 1928). Potser coneixeu l’autor pel seu llibre de divulgació científica sobre el comportament humà, El mono desnudo (també disponible a la biblioteca!). Així mateix, Morris és considerat un dels darrers surrealistes vius, de fet, l’any 1950 va exposar juntament amb Joan Miró a Londres.

La vida de los surrealistas Morris analitza a trenta-dos artistes visuals surrealistes, centrant-se en la seva personalitat, no en la seva obra. El llibre inclou un pròleg de l’autor, una introducció, un capítol per cadascun dels 32 artistes i apèndixs (principals exposicions surrealistes en grup del 25 al 68, bibliografia d’artistes individuals i índex onomàstic).

En ningún otro movimiento artístico de la historia han coexistido dos artistas tan diferentes como Magritte y Miró. La razón es que, en su origen, el surrealismo no era un movimiento artístico, sino una estrategia filosófica. Se trataba de un modo de vida, de una rebelión contra el sistema que había sido capaz de producir la espantosa masacre de la primera guerra mundial. En este libro, el popular escritor y pintor surrealista Desmond Morris no analiza la obra de los surrealistas, sino que se centra en ellos como personas, como individuos extraordinarios. ¿Qué personalidad tenían, cuáles eran sus predilecciones, sus flaquezas y sus fortalezas? ¿Disfrutaban con la vida social o eran solitarios empedernidos? ¿Eran excéntricos y audaces o tímidos e introvertidos?

El capítol d’aquest llibre dedicat a Joan Miró fou publicat per primera vegada a la revista Tate Etc., número 22, l’estiu de 2011.

Finalment, adjuntam un vídeo sobre Desmond Morris explicant la visita que va fer-li a Joan Miró pel zoo de Londres l’any 1964 i de la qual ens n’han arribat fotografies molt divertides de Miró envoltat d’animals exòtics!

* * *