Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Ilse BingFundación Mapfre

No podíem partir de cap de setmana sense una recomanació literària! En aquesta ocasió presentam el llibre Ilse Bing, el catàleg de l’exposició homònima organitzada per la Fundación Mapfre i comissariada per Juan Vicente Aliaga. Tengué lloc a Madrid del setembre de 2022 al gener de 2023 i a Barcelona del febrer al maig de 2023. Nosaltres tenim la versió en castellà, però també el trobareu en català i anglès.

Aquest llibre forma part de la donació que ha fet recentment el comissari Enrique Juncosa a la nostra biblioteca, destaquen especialment els llibres d’arquitectura i fotografia.

Tal i com expliquen des de la Fundació Mapfre:

Procedent d’una família jueva acomodada, Ilse Bing (Frankfort, 1899-Nova York, 1998) va descobrir la seva vocació fotogràfica quan el 1929 va començar a fer fotografia per il·lustrar la seva tesi d’història de l’art, que va decidir abandonar per dedicar-se exclusivament a la fotografia. Començava així un singular i apassionant recorregut biogràfic i artístic que es prolongaria, pel que fa a la fotografia, durant les tres dècades següents. La fotografia de Bing és difícil d’adscriure als moviments o tendències en què es va inspirar. La seva obra va transitar per tots els gèneres, des del retrat i l’autoretrat fins als objectes quotidians, les escenes de carrer, el paisatge o la fotografia d’arquitectura, però ho va fer des d’una diversitat estilística que no és sinó el reflex del personal i valuosa lectura dels diversos corrents culturals amb què es va relacionar: el surrealisme parisenc, la inspiració alemanya de la Nova Objectivitat i la Bahuaus i, finalment, l’inesgotable dinamisme de la metròpoli novaiorquesa.

A l’exposició es varen poder contemplar unes 200 fotografies i diversos materials documentals. Proposa un recorregut cronològic i temàtic per la trajectòria d’Ilse Bing a través de deu seccions: Descubriendo el mundo a través de una cámara: los inicios, La vida de las naturalezas muertas, El cuerpo danzado y sus circunstancias, Luces y sombras de la arquitectura moderna, El bullir de la calle: los años franceses, La seducción de la moda, Estados Unidos en dos etapas, Revelaciones de la autoimagen, Retrato del tiempo y Naturaleza en vivo.

Així mateix, al catàleg hi trobareu tres textos:

  • Ilse Bing. La vibración de la vida (Juan Vicente Aliaga)
  • Ilse Bing: una fotógrafa de la Escuela de Francfort en París y Nueva York (Benjamin H. D. Buchloh)
  • Ilse Bing: Surrealismo y París onírico (Donna West Brett)

Ja disponible a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *