Edifici Moneo

Espai Cúbic

L'edifici Moneo, seu actual de Miró Mallorca Fundació, es va inaugurar el 1992. Projectat per l'arquitecte Rafael Moneo és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, vídua de Miró, a la Ciutat de Palma.

 • Espai d'exposició

  • Espai Cúbic
 • Dates

  • 14 octubre 2022 — 11 juny 2023
 • Inauguració

  • 14 octubre 2022
  • 19:00
Exposicions

“Rif Spahni. Instant i memòria”

14 octubre 2022 — 11 juny 2023

L'exposició convida a endinsar-nos en un viatge fotogràfic documental i imaginari. El fotògraf Rif Spahni se submergeix dins l'univers mironià de Son Boter per a revelar-nos un lloc màgic on encara perdura l'energia i l'alquímia creativa de Joan Miró.

L’exposició s’ha organitzat en col·laboració amb el fotògraf i s’estructura en tres àmbits que recullen diferents mirades i complementàries a l’espai de Son Boter.

Les fotografies en blanc i negre de la primera part de l’exposició capten un instant suspès, just abans del naixement de l’obra: jocs de llum, ombres, objectes, grafits i fragments de Son Boter. La tensió del moment previ a la creació es recrea en l’observació i l’acció del fotògraf mateix i en la seva intenció d’intentar captar-la. Ara és ell qui, com Miró abans, s’amara de l’espai i es deixa endur per la seva vibració i la càrrega del passat, del qual Miró forma part. Cap dels dos sap on el durà l’obra ni com acabarà. “Em deix dur per aquesta energia, pel que veig, el que sent i el que l’espai em demana”.

Les traces, les marques i les restes que queden al final del procés creatiu és el que recull la segona part de l’exposició, amb les fotografies magnificades de les taques de pintura damunt el paviment. Un exercici d’observació que va més enllà de la representació i dona pas a la interpretació; les empremtes que Miró ha deixat a l’edifici no són només taques de pintura, sinó evidències que permeten reconstruir la seva memòria, les energies, els moviments i el temps de l’artista. “Un moment de reflexió enfront de l’obra, deixant degotar el pinzell, pensant com continuar.”

El fotògraf tanca la seva exposició creant una obra més minimalista centrada en la idea pura de la taca aïllant-la per complet per a crear una sèrie de fotogravats. Es tracta de la tercera i darrera part amb una obra que és un estudi preliminar de la sèrie “Archipiélago”. Amb aquestes obres l’artista dona per conclosse el seu recorregut artístic a través del Taller de Son Boter.

Dossier de premsa "Rif Spahni. Instant i memòria"

dossier-de-premsa_rifspahni_cat_def.pdf
Descàrrega