Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

La convocatòria de 2018 ha inclòs com a novetat el Premi Biennal Pilar Juncosa d’Edició, dotat amb 10.000 € i amb fins a 8 beques per valor de 21.000 €: 1 per a un projecte d’investigació sobre Joan Miró, 1 per a un projecte d’educació artística, 2 de formació als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró, 3 de formació artística a centres de Madrid i Londres, i 1 de formació per al guanyador del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors.

En total, una dotació de 31.000 € dels fons que la fundadora i mecenes Pilar Juncosa va llegar a la institució l’any 1986, i que ha permès la creació de nombrosos projectes artístics, d’investigació i educatius al llarg de la història de la Fundació.

 

 • Rosell Meseguer

El Premi biennal Pilar Juncosa d’Edició dotat amb 10.000€

S’ha atorgat a Rosell Meseguer pel seu projecte “La Disuasión: la marea y el límite”.

L’artista planteja una investigació sobre les transformacions que s’han anat produint al llarg de la història en l’arquitectura defensiva i la seva relació amb la costa. Meseguer proposa concretament un estudi in situ de l’illa de Mallorca a través de l’arquitectura militar defensiva com a tema principal de l’edició que es durà a terme als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró.

 • Elsa Paricio
 • Jesús Zurita

S’ha atorgat una menció d’honor a Elsa Paricio i Jesús Zurita pel seu projecte “Diferencia y repetición”, una investigació pràctica sobre la idea de catàleg com a objecte, edició i temps.

L’objectiu del projecte és experimentar les possibilitats de traslladar una obra mural de l’artista Jesús Zurita de forma literal a un objecte portàtil. Qüestionar-se com afrontar en el camp de l’edició les limitacions de temporalitat i lapse a l’hora de traslladar una experiència física concreta a un espai transitable, a un llibre abastable físicament però només percebut a través de la fragmentació.

 • Miquel García

Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística dotat amb 4.000€

S’ha atorgat a Miquel García pel seu projecte “Open source”.
Proposa realitzar un laboratori creatiu amb joves a la Fundació Miró Mallorca, un espai de creació a partir de la reflexió sobre com la Fundació redistribueix els seus coneixements i experiències per a acostar-s’hi al model d’organització oberta.

Menció d’honor Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística
Al projecte d’Alba Cacheda per la proposta “Algarrobo y Mediterráneo”.
El projecte fa referència a dos elements presents en l’obra de Joan Miró i a la de l’artista contemporani Fernando García. L’objectiu principal és apropar als participants a l’obra de García i al mateix temps relacionar-lo amb el treball de Joan Miró.

 • Isabel Fuentes

2 Beques de Formació per a participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró dotades amb matrícula gratuïta i 1.000€ cadascuna.

S’han atorgat a Isabel Fuentes i al col·lectiu format per Pablo Salvaje i Tian Sotos

Fuentes aborda la gràfica des d’una perspectiva escultòrica, estudiant les relacions entre impressió i suport per a aconseguir obrir camins a una gràfica expandida.

Per la seva banda, el col·lectiu format per Salvaje i Sotos té com a objectiu crear i estampar per tal de deixar empremta, enfortint els vincles de la gent amb la seva història, imatges i múltiples relats.

 • Maria Carbonell

2 Beques de Formació artística a la Casa de Velázquez de Madrid, dotades amb 3.000€ cadascuna

Els dos guardonats han estat els artistes Tomás Justicia (pseudònim artístic) pel seu projecte “Mutaciones inducidas” i Maria Carbonell amb la proposta “Más allá del cuerpo”.

Justicia reflexiona entorn a les possibles mutacions originades de caràcter utòpic, produïdes en espècies vegetals que viuen entre la contaminació dels abocadors i àrees de l’interior de la ciutat afectades per la invasió de residus.

Maria Carbonell proposa, a través de la pintura i el gravat, establir un diàleg entre diferents accions performàtiques que utilitzen el nu com a eina de protesta.

 

 • David Berweger

En aquesta modalitat, les mencions d’honor s’han concedit als artistes Gonzalo Fuentes i David Berweger.

El projecte de Gonzalo Fuentes planteja, a través de l’apropiació de recursos i referents arquitectònics, el pla pictòric com a lloc de reflexió transitable i lúdic que té la potencialitat de configurar-se de formes múltiples a l’espai. David Berweger destaca en disciplines artístiques com l’escultura i el disseny gràfic. L’objectiu del seu treball “Stage/Gates” és crear una peça fotogràfica, una impressió lenticular en 3D.

 

 • Laia Argüelles

1 beca de residència, formació i participació a The Slade School of Fine Art, University College, Londres

Dotada amb 3.000 €, per a cobrir les despeses de viatge, allotjament, etc. a Londres. L’Slade facilita l’ús d’un estudi durant un mes i l’accés als tallers d’obra gràfica de la universitat i a d’altres activitats acadèmiques programades durant el seu any lectiu.

La beca ha estat atorgada a Laia Argüelles
L’artista ha estat guardonada amb aquesta beca pel seu projecte El doble lugar (Hintergrund / Trasfondo)”. Es tracta d’un projecte d’instal·lació compost per una sèrie de 6 serigrafies que parteixen d’una selecció de fotografies preses per l’artista durant una visita a la ciutat alemanya de Halle centrada en les diferents zones del terra de la ciutat, voravies empedrades i fragments irregulars amb clots de la calçada.

En aquesta modalitat, s’ha concedit una menció d’honor a l’artista Andrea Olaiz
En la seva obra l’artista treballa aspectes com la concepció del temps, la memòria en un terreny intimista i polític o l’estima cap a llengües minoritàries. Sempre, en el missatge de cada projecte està present el seu interès per l’artesania i la producció manual, i la càrrega conceptual de la tècnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Obra premiada de Jesús Mateos

Beca de formació per als guanyadors de Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors
Dotada amb matrícula gratuïta a un dels cursos de Miró Mallorca Fundació i 1.000 € per a despeses

L’11 de juny, es va reunir el Jurat del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors 2018 i va acordar per unanimitat:

 • Premiar les obres de Jesús Mateos i Miguel de Unamuno
 • Concedir menció honorífica a Ana Marina, Luis Navarro, Diego Peñas, Clara Soto, Jorge Ortuño, Yoshihiro Nakashima, Alejandro Lorenzana, Jose Luis Velasco i Manuel Prats

La Fundació va decidir atorgat la seva beca de formació a l’artista Jesús Mateos.
Mateos va estudiar Història de l’Art i és dissenyador gràfic, artista urbà i gravador. És autor del Manual de Tècniques i Mitjans de Graffiti, comissari de continguts de l’Espacio de Arte y Acción Belleartes i president de l’Asociación de Creativos Extremeños.

 • Vista general

 • Alba Cacheda

 • Pablo Salvaje
 • Tian Sotos

 • Tomás Justicia

 • Gonzalo Fuentes

 • Andrea Olaiz
* * *