Actualitat, Exposicions

La Fundació col·labora en la mostra “Miró & Zao Wou-Ki”

Publicat el 11 maig 2021

L’obra sol·licitada pertany a l’“Homenatge a Joan Miró”, pels seus 85 anys, i va formar part de l’exposició organitzada al Palau Solleric el 1978.

Zao Wou-Ki
Sense títol, 1978
Aiguada i tinta damunt paper
38,3 x 28,2 cm
Inscripció: “pour Joan Miró / le plus jeune / parmi nous tous”
Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

La col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca està formada per un ric patrimoni d’obres de Joan Miró, però també per un altre gran conjunt d’obres que prové dels homenatges que varen dedicar diferents artistes a Joan Miró amb motiu dels seus 80 i 85è aniversaris, el 1973 i 1978, respectivament.

Amb el temps, la col·lecció de la Fundació Miró Mallorca s’ha anat enriquint amb obres d’altres artistes –moltes de procedents d’homenatges a Miró–, entre els quals es troben Arroyo, Canogar, Chagall, Chillida, Chirino, Feito, Francés, Genovés, Guerrero, Guinovart, Gordillo, Hernández Pijuán, Rueda, Millares, Mompó, Muñoz, Ràfols Casamada, Saura, Sempere, Tàpies i Villalba. Finalment, la col•lecció s’ha incrementat gràcies a la producció pròpia d’obra gràfica als tallers de la Fundació amb obres d’artistes com Peter Phillips, Wolf Vostell, Joan Cruspinera o Rafa Forteza, entre d’altres.


L’exposició “Miró & Zao Wou-Ki” presenta un diàleg entre l’obra de Zao Wou-Ki i Joan Miró a partir de diferents àmbits com la poesia, els signes, la llum o el gest, aprofundint en aquesta relació amb una selecció d’obres i un procés previ de recerca i documentació. La mostra estarà oberta al públic des del pròxim 21 de maig fins al 23 de juliol.

La Galeria Mayoral, fundada a Barcelona el 1989, articula un programa expositiu focalitzat en l’informalisme i l’art de postguerra, tant català com espanyol, amb artistes com Tàpies, Chillida, Millares o Saura. Al mateix temps centra la seva atenció en artistes clau de l’avantguarda del segle XX com Joan Miró, amb exposicions com “Miró’s Studio” (2016) a Londres i Nova York, o “Ètica i estètica: Miró/Artigas” (2018) i “Miró/Calder” (2014) a Barcelona. La galeria desenvolupa projectes rigorosament comissariats, fruit d’un exhaustiu procés de recerca i documentació, amb el suport de les famílies dels artistes que representa, així com d’institucions i col·leccionistes privats. El novembre de 2019 Mayoral va inaugurar la seva primera seu a l’estranger, amb una galeria situada a la històrica avenue Matignon a París. La seu parisenca va obrir les seves portes amb una exposició dedicada a Antonio Saura.

Zao Wou-Ki
Va néixer a Pequín l’1 de febrer de 1920 dins d’una família d’intel·lectuals i banquers. Va aprendre la cal·ligrafia xinesa. Va estudiar a l’Escola de Belles Arts d’Hangzhou. Al Museu de Chongqing va organitzar una exposició de pintures xineses modernes; la seva primera exposició personal, la va realitzar a Xangai el 1947. El 1948 s’instal·là a París, al barri de Montparnasse i va freqüentar l’atelier d’Othon Friesz. El seu aprenentatge de la llengua francesa va ser molt ràpid.

Orientat cap a l’abstracció (tenyida d’una tendència individualista), va rebre la influència de Paul Klee. El 1950 el poeta Henri Michaux va escriure un text sobre vuit litografies: Lecture de huit lithographies de Zao Wou-Ki. El 1980, va ser nomenat professor de pintura mural à l’École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Va viure els primers anys dels setanta a Eivissa, on comprà una casa a Can Fornet, i entrà en contacte amb el món artístic dels Països Catalans, sobretot amb Antoni Tàpies i Joan Miró. El 2001, Zao Wou-Ki va rebre el Premi de la Fundació Taylor i va ser elegit, el 4 de desembre de 2002, membre de l’Académie des Beaux-Arts, on va rebre la butaca de Jean Carzou.

* * *