Premsa

Miró, esperit salvatge

Publicat el 19 febrer 2018

dossier-de-premsa_cat-mir-esperit-salvatge_def

dossier-de-premsa_cat-mir-esperit-salvatge_def.pdf
Descàrrega

Obras de la exposición: Miró, espíritu salvaje

obres_mir.-esperit-salvatge.pdf
Descàrrega

Clipping de prensa: Miró, espíritu salvaje

clipping_miro-esperit-salvatge.pdf
Descàrrega

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Aquesta exposició de Joan Miró, que arriba a Mallorca després de viatjar a Seül, Bolonya i Torí, ofereix un conjunt de claus per aproximar-nos a l’esperit i al pensament de l’artista. És impossible acostar-se a la seva figura sense parlar de la gran afecció que sent per la seva terra i la seva identitat, aspectes que influeixen de manera molt directa en la seva obra. El visitant de la mostra podrà gaudir d’un total de 103 obres, entre pintura, escultura, obra gràfica, dibuixos i llibres il•lustrats i d’un Miró poc conegut, salvatge i transgressor.

L’artista se sent molt lligat i arrelat a Mallorca. L’illa es converteix en el seu territori i refugi, i li permet treballar en la intimitat, immers en el silenci i en una natura primigènia.

El Miró més salvatge i desconegut i, a l'hora més íntim, a Miró Mallorca Fundació

Miró se sent molt vinculat a dos llocs, Mont-roig i Mallorca, que li permeten viure i treballar en la intimitat i estar immers en una natura primigènia. A través de l’exposició explorarem les arrels de l’obra mironiana: les cultures primitives i l’art popular, els frescos romànics, l’arquitectura d’Antoni Gaudí, la poesia, i l’aproximació posterior a l’Expressionisme Abstracte americà i l’art oriental. Per a acabar, coneixerem la fecunditat creadora de l’artista a través dels seus recursos plàstics, la seva particular iconografia i la varietat de tècniques i materials, que testimonien l’afany insaciable de renovació i ruptura que caracteritza la darrera etapa creativa a Mallorca (1956-1983). Un moment en què torna la mirada als seus orígens, als paisatges i horitzons dels primers anys, al temps que arriba a una màxima simplicitat amb el predomini de l’espai buit, tancant el cicle creatiu amb un retorn a les mateixes arrels que marcaren també el punt de partida.

Endinsant-nos en aquests conceptes, i considerant així mateix la idea que Joan Miró entén la seva obra com un monòleg interior alhora que un diàleg obert amb el públic, és com sorgeix l’exposició “Miró, esperit salvatge” narrada pel propi artista en primera persona. La mostra presenta un argument expositiu dividit en quatre grans àmbits diferenciats i a la vegada complementaris, i reuneix obres realitzades íntegrament a Mallorca en la seva etapa de maduresa més vital i artística —la menys coneguda i la més innovadora i “salvatge” de la seva trajectòria— que defineix els fons de la col•lecció de Miró Mallorca Fundació.

* * *