Patricia Mato Mora

(Esporles, Mallorca, 1989)

Patricia Mato-Mora va estudiar arquitectura a l'Architectural Association, i va obtenir el seu Màster al Royal College of Art. També és membre afiliat al Royal Institute of British Architects, i membre de la Reial Societat d'Escultors Britànics.

Més informació sobre l’artista
Ideari Artístic

Posidònia reclama la identitat marítima de la Ciutat de Palma

Publicat el 14 abril 2017

Posidònia és la concreció del projecte guanyador de la darrera edició del Premi Biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s 2015. A càrrec de l’artista Patricia Mato-Mora, Posidònia s’ha exposat a l’Espai Cúbic de la Miró Mallorca Fundació des del 17 de març fins al 11 de juny de 2017.

L’obra reclama la identitat marítima de la Ciutat de Palma, portant l’atmosfera portuària a l’interior de l’espai on s’exposa la instal•lació. L’artista convida al visitant a endinsar-se en la seva obra escultòrica a través d’una cadena feta de petits components ceràmics que habiten el sostre, terra i parets de l’Espai Cúbic de la Fundació. Els elements ceràmics s’han treballat en una cocció sense oxigen (anomenada de “reducció”), de manera que evoquin l’òxid que el mar causa als materials confrontats. La mar i el seu torn, són elements importantíssims en la història de Mallorca.

La intervenció Posidònia no consisteix en un objecte artístic aïllat, ni una sèrie d’ells, sinó procura manifestar la capacitat amb la qual un simple objecte, en aquest cas una baula, ens permet reinterpretar un espai, oferint al visitant una nova manera de viure’l i gaudir-lo.

L’Espai Cúbic de la Fundació s’ha interpretat com l’espai subaquàtic d’una dàrsena portuària. El visitant se submergeix en la coreografia ceràmica caminant pel llit marí, en el qual reposen les àncores amb què s’amarren els vaixells. L’artista està interessada en treballar amb els patrons de creixement i evolució de la flora i fauna marines, com els mol•luscs. No obstant això, en aquesta ocasió, ha introduït interacció per part dels visitants, amb la qual cosa pretén perdre el control del resultat i entendre com el visitant reacciona a l’obra de manera no tan diferent a com una criatura aquàtica reaccionaria a les cadenes que amarren aquests vaixells.

* * *