Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com
El Triangle Miró són tres indrets, tres paisatges emocionals per a entendre i aprofundir en l’obra i l’esperit de Joan Miró.
Barcelona –la Fundació Joan Miró–, centre de referència per estudiar i contemplar la seva obra, des dels inicis fins al final. Mont-roig, –la Fundació Mas Miró–, les arrels, la terra i la inspiració; punt de partida i origen de la seva obra. I Mallorca, –la Fundació Miró Mallorca–, el taller que sempre havia somiat i tres dècades de creació artística a l’illa refugi.
Barcelona, Mont-roig, Mallorca. Inspiració, arquitectura i art. Tres referents, tres vèrtex d’un triangle imprescindible per a entendre la totalitat de l’obra mironiana.
Miró passarà gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 a la masia que els seus pares van comprar el 1911. L’arrelament al paisatge de Mont-roig, primer, i posteriorment al de Mallorca, on s’acaba establint definitivament als anys cinquanta, serà determinant en la seva obra i en el seu llenguatge. Barcelona, Mont-roig, Mallorca, però també París (anys vint), Nova York (anys quaranta) i el Japó (anys seixanta), formaran els seus paisatges emocionals, malgrat que Mont-roig serà sempre el contrapunt, el xoc original al qual sempre torna i, per tant, el seu paisatge emocional més important.
La Fundació Miró Mallorca és un lloc únic al món. És una institució cultural que permet descobrir l’art de Joan Miró i estudiar el procés creatiu en el lloc on l’artista va residir i treballar durant gairebé 30 anys. Per a Joan Miró, Mallorca va significar un extraordinari lloc de creació en pau i llibertat, que reunia tot el que l’artista cercava. A l’edat de 63 anys es va instal·lar definitivament a Son Abrines, Cala Major, on va disposar de l’estudi “somiat”, el Taller Sert.
En l’actualitat la Fundació compta amb un fons de prop de 7.000 obres i amb tres edificis singulars que constitueixen un dels conjunts arquitectònics més valuosos de Mallorca. El Taller Sert, estudi dissenyat per l’amic i arquitecte Josep Lluís Sert i construït l’any 1956; Son Boter, una casa mallorquina del segle XVIII i que l’artista va emprar com a segon estudi de pintura i escultura; i l’Edifici Moneo, seu de la Fundació, dissenyat per Rafael Moneo i inaugurat l’any 1992. Les dues primeres construccions s’han declarat Bé d’Interès Cultural (BIC).