• Espai d'exposició

    • Mur exterior Edifici Moneo
  • Dates

    • 22 juny
  • Inauguració

    • 22 juny 2025
    • 10.30 h
  • Visita a l'exposició i conversa amb l'artista

    • 22 juny 2025
    • 11.30 h
Activitats

Oscar Pipkin. «Prometeo Traicionado»

22 juny 2025
Exposicions, Sant Joan, Visites

La pareidolia és una il·lusió visual; mirar un núvol, un arbre, el foc, i creure-hi veure cares, animals o objectes que no hi són; pura imaginació.

Aquesta sèrie està inspirada en el mite de Prometeu, un tità intel·ligent i bondadós que va veure que els humans vivien en la foscor i el fred, sense poder cuinar els seus aliments ni defensar-se de les feres, perquè Zeus considerava que el foc era un privilegi dels déus i que els humans no l’havien de tenir. Zeus no creia en els mortals, no els tenia confiança. Aleshores, Prometeu va decidir pujar al mont Olimp i robar-lo; el va lliurar als humans i els va ensenyar a usar-lo. Zeus aleshores va castigar Prometeu; el va encadenar a una roca, i va enviar Etó, una àguila gegant, a devorar-li el fetge. Prometeu va patir el càstig durant diversos segles, fins que Hèracles va matar Etó amb una fletxa i l’alliberà del turment. Zeus, enfadat, va crear Pandora i li va regalar una àmfora segellada que no havia d’obrir mai, però Pandora la va destapar i en varen sortir tots els mals i les desgràcies que afligeixen la humanitat: la guerra, la malaltia, la bogeria, la pobresa, el crim, allò irracional, la cobdícia i un insensat estil de vida. I mentre éssers estranys i titans i déus anaven i venien entre el caos, el cel i l’inframon… l’ésser humà va trair Prometeu usant el foc per a provocar incendis, per avarícia, odi i ànsies de poder. Hesíode descriu quatre edats de l’evolució: l’Estirp Daurada, l’Edat de Plata, l’Edat de Bronze i l’Edat de Ferro. L’any 2000 el Premi Nobel de Química Paul Crutzen hi va afegir l’Antropocè, l’edat marcada per l’impacte de l’homo sapiens sobre la Terra. Evolucionam gràcies al domini del foc, i la pèrdua del seu control ens ha duit al Pirocè, a l’Edat del Foc, on és la flama, i no l’aixada, la principal modeladora dels nostres paisatges.

© Oscar Pipkin

Oscar Pipkin va néixer a Argentina i viu a Palma des de 1980. El seu primer treball va ser al diari Ultima Hora, com a fotoperiodista i documentalista, per passar després a Agència EFE, on va treballar 21 anys. Va fer exposicions fotogràfiques a Buenos Aires, L’Havana i Batabanó (Cuba), Kalamata (Grècia) i Palma. Destaquen “S’altre any de sa Neu”, “Blat, entre dos segles”, “Blai Bonet, Obriu me dins el mar”, “Bruno Kreisky, un hombre para la paz”, “Moments de Miró”, “Reunión de ausentes”, “Grandes del jazz”, “Submundo submarino”, “El mirall i la memòria, 50 anys de fotoperiodisme”, “De Andratx a Batabanó”, “Alicia Alonso en Mallorca”, “Mujeres, vidas paralelas”, ”Pareidolias de Tramontana”, “Mar de la Tramontana” i “Reunión de escritores”. Ha treballat com a corresponsal a Mallorca de Sipa Press, Associated Press, Getty Images i France Press.