• Impartit per

    • Carles G.O'D
  • Dates

    • 30 de juliol al 10 d'agost de 2018
  • Horari

    • de 9 a 15 h de dilluns a divendres
  • Nombre d'alumnes

    • 12
  • Preu

    • 225
  • Inscripcions

      • En el formulari que trobareu al final d'aquest enllaç
Activitats

Serigrafia “Children of Corita” a la Fundació Miró Mallorca. Impartit per Carles G.O’D

Curs avançat de serigrafia

30 juliol — 10 agost 2018 de 9 a 15h
Tallers i cursos

La serigrafia és la tècnica d’estampació més versàtil i accessible en l’àmbit de les arts gràfiques modernes.
Va començar com un procés industrial que amb el temps s’ha obert camí en les arts, tant en les altes esferes com en els circuits underground, gràcies a la seva qualitat i la seva flexibilitat.

Aquest taller es basa en els ensenyaments de Corita Kent, la monja que va convertir aquesta tècnica en un mitjà artístic. Es dirigeix a persones creatives amb inquietuds i especial curiositat per l’obra gràfica, el fanzín o la docència a través de l’art. Il•lustració, fotografia, pintura, disseny, còmic són disciplines molt afins a la serigrafia.

Objectius

L’objectiu del curs és aprendre el procés íntegre d’estampació serigràfica plana damunt tèxtil i paper.

Utilitzarem un ampli espectre de recursos, des dels fotolits fets a mà i l’estampació casolana a maquinària professional com la taula semiautomàtica amb aspiració o la insoladora amb bomba de buit.

Es posarà èmfasi en els recursos digitals per al tractament del color (Photoshop) utilitzant recursos avançats com la superposició de tintes translúcides i les trames per a multiplicar les possibilitats cromàtiques i generar il·lusions òp-tiques.

S’estudiaran treballs d’altres artistes i col·lectius contextualitzant la pràctica serigràfica contemporània, cercant inspiració per a l’obra pròpia, visualitzant i analitzant material audiovisual i obra física.

Als cursos dels “Children of Corita” s’insisteix en la relació entre el treball individual i el col·lectiu. Durant la primera setmana ens centrarem en els projectes personals de cada participant, que el professor tutoritzarà. Durant la segona setmana realitzarem una publicació amb temàtica i gamma cromàtica comuna.

Programa

  • Sessió teòrica amb material audiovisual.
  • Usos de la serigrafia i estampació de davantals oficials del curs (cadascú se’l podrà endur una vegada finalitzat el taller).
  • Primera setmana: Cada alumne ha de portar imatges en blanc i negre per utilitzar com a punt de partida per al seu projecte. Preparació de les imatges amb Photoshop i estampació a tres tintes sobre paper, format A3 o similar. L’experimentació sobre diversos materials i suports és benvinguda.
  • Segona setmana: Partint dels coneixements adquirits es durà a terme un projecte de publicació en format fanzín. La publicació comprèn el procés de concepció, disseny, maquetació, estampació, tallat, plegat i enquadernació.

Requisits

  • Coneixements bàsics de Photoshop.
  • Interès en els processos col·laboratius i el treball en equip.
  • Dur esbossos, dibuixos, fotografies o imatges en blanc i negre amb les quals desenvolupar el projecte.

Carles Garcia O’Dowd. Mallorca

També conegut com G.O’D., el seu alter ego artístic, Carles és un inquiet dibuixant, serígraf i activista, professor i il·lustrador nascut a Palma, Mallorca. Des de molt petit ha dibuixat i malgrat haver cursat estudis artístics a Barcelona, Hamburg i Guadalajara (Mèxic) es considera principalment autodidacte.

Dibuixant obsessiu, la seva tècnica de reproducció predilecta és la serigrafia a gran format. La seva pràctica és difícil d’encaixar en una àrea específica i majoritària-ment transita els àmbits de les arts visuals, la il·lustració i la performance. El seu mitjà natural són els circuits alternatius, underground, i la seva evolució ha anat sempre lligada als moviments contraculturals, al punk, a les lluites socials, a la cultura popular i al moviment queer.

La seva curiositat l’ha duit als EUA, a treballar amb el “Beehive Collective”, amb l’editorial independent “Le Dernier Cri” a França i a fer la volta al món assistint a festivals independents de còmic i obra gràfica. És coorganitzador del “Gutter Fest” de Barcelona i el “Crack!” de Roma. Actualment organitza el Festival “Tropicana Dreams” de Palma i du 10 anys produint les seves pròpies publicacions en forma de fanzíns, i editant publicacions col·lectives i participant-hi.

Des del 2015 es mou per Europa presentant el seu projecte més gran fins ara, el Projecte Úter, un dibuix col·laboratiu fet amb l’artista Tonina Matamalas. Actualment coordina el “Trini Print Club”, un taller d’edició gràfica a la seva ciutat natal, imparteix classes de serigrafia amb el seu projecte “Children of Corita” i confecciona un nou macroprojecte de dibuix: The Rise and Fall of Eden, un díptic que estableix un diàleg entre la indústria turística a la costa mediterrània i la gentrificació a Londres.

Més informació: http://www.carlesgod.com ; http://www.projecteuter.org ; http://www.tropicanadreams.org

 

TALLERS D’OBRA GRÀFICA 2018