
Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró
- Taller de Fotopolímer - “Gravat mitjançant planxa de fotopolímer. El positiu autogràfic i positiu digital com a suports de creació”
Impartit per
- Ramón Freire
Lloc
Tallers ADEMA Escola Universitària
- C/ Gremi de Passamaners, 11, 07009 Polígon Son Rossinyol, Palma, Illes
- Balears
Dates
- Del 16 al 21 de Juny
Horaris
- De dilluns a divendres de les 9 a 15 h
- Dissabte de 10 a 14h
Nombre màxim d'alumnes
- 12
Preu
- 260€
Inscripcions
Contacte
T4/2025 Taller de Fotopolímer
“Gravat mitjançant planxa de fotopolímer. El positiu autogràfic i positiu digital com a suports de creació” impartit per Ramón Freire
El gravat mitjançant planxa de fotopolímer és una tècnica moderna i versàtil que combina la precisió del procés fotogràfic amb la bellesa del gravat tradicional, i permet als artistes i dissenyadors crear impressions detallades i d'alta qualitat amb major facilitat i menys impacte ambiental.
La planxa de fotopolímer com a matriu s’erigeix en un material nou per a la realització d’un gravat. Mitjançant un procés fotomecànic ens introduirem en aquest procediment nou, amb múltiples possibilitats estetico-plàstiques i on l’acte creatiu esdevé el més important.
Conegut també com fotogravat, és una tècnica d’impressió que utilitza matrius de fotopolímer per a crear imatges. Permet reproduir imatges fotogràfiques, així com autogràfiques (dibuixos originals), amb multitud de detalls. De la mateixa manera, es poden obtenir un enorme espectre tonal mitjançant diferents processos de dibuix com aiguades, traços de llapis, barres, ceres, retoladors, etc. És capaç de registrar matisos i subtileses altament difícils de reproduir amb qualsevol dels processos tradicionals de gravat.
El coneixement i el control adequat de tots els paràmetres que intervenen en aquest procés es fa imprescindible per al seu ús adequat i, per tant, la consecució de resultats òptims. Sens dubte, ens trobam davant el procés gràfic a escala tonal més important de la història del gravat.
OBJECTIUS
● Mostrar la planxa de fotopolímer com a matriu per al gravat.
● Conèixer els aspectes fonamentals per a fer un gravat mitjançant planxa de fotopolímer.
● Conèixer les possibilitats esteticoplàstiques que aquest procediment ofereix.
● Ensenyar el positiu autogràfic i el positiu digital com a suports de creació.
● Aprofundir en conceptes relatius a densitat, exposició i mitjans fotomecànics.
● Crear planxes de fotopolímer on la creativitat sigui el denominador comú.
PROGRAMA
● Introducció al gravat mitjançant planxa de fotopolímer.
● La planxa de fotopolímer. Consideracions generals.
● Tipus de positius. Font d’exposició. Control i anàlisi dels paràmetres que intervenen en el processament de la matriu. La necessitat de la trama. La trama; composició i sistemes.
● El positiu autogràfic. Suports. Construcció del positiu. Materials. Processament de la matriu.
● El positiu digital. Suports. Construcció del positiu. Perifèrics de sortida. Ajusts de la imatge prèvia a la realització del positiu. Processament de la matriu.
● Procés d’entintatge i estampació de la matriu.

Ramón J. Freire Santa Cruz. Écija (Sevilla), 1980
Professor titular de gravat a la Facultat de Belles Arts de Conca, Departament d’Art, Àrea de Dibuix, Universitat de Castella-la Manxa. Doctor en Belles Arts amb esment europeu per la Universitat de Granada. Candidat a doctor per la Facultat d’Humanitats i Història de l’Art de la Universitat de Jyväskylä (Finlàndia).
Director del màster de Gravat i Disseny Gràfic de la Reial Casa de la Moneda i Timbre. FNMT-UCLM. Coordinador de la Col·lecció d’Obra Gràfica i la Col·lecció de Fons d’Obra Gràfica Juana Mordó de la Facultat de Belles Arts de la UCLM.
En l’àmbit acadèmic, es troba immers en la realització de diferents projectes de recerca, en relació amb les pràctiques artístiques; en concret: gravat, fotografia, procediments fotomecànics, noves eines digitals per a la constitució de matrius i cerca de procediments de gravat menys perjudicials per a l’ésser humà i per a la natura. També està immers en el desenvolupament i creació de tintes a partir de productes naturals, en concret del raïm garnatxa tintera, mitjançant el qual lidera diversos projectes de recerca articulats mitjançant amb la UCLM i l’empresa privada.
Cofundador i president del projecte editorial La CajaGrafa, compagina la seva activitat com a artista amb l’activitat docent i investigadora. Ha rebut nombroses beques de diferents centres i institucions d’àmbit nacional i internacional per la seva activitat investigadora, la qual des de fa anys va desenvolupant sobre gravat i nous procediments menys tòxics.
Ha realitzat nombrosos tallers, cursos i xerrades, en l’àmbit nacional i internacional, de processos gràfics com gravat mitjançant planxes de fotopolímer, litografia amb planxes de polièster, cianotípia o diferents tècniques de gravat.
És membre investigador del Grup de Recerca Literatura Infantil i Educació Literària (LIEL), el qual lidera una trobada internacional d’investigadors dedicats a l’estudi, la recopilació, la classificació, l’anàlisi i la divulgació de la literatura popular de tradició infantil. A hores d’ara, aquest grup desenvolupa un projecte de recerca finançat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, denominat Corpus de literatura popular de tradición infantil de Castilla-La Mancha” (ref. SBPLY/17/180501/000453), que té entre els seus objectius la creació d’un web on es recullen, en format text i audiovisual, composicions literàries de tradició oral específicament infantil i juvenil d’aquesta regió.
Des de 2009 participa en el grup de recerca HUM328, d’investigació artística, de la Universitat de Granada, el qual du a terme recerca entorn dels procediments fotomecànics aplicats al gravat en relleu, en concret mitjançant planxes de fotopolímer. Fins a la data ha realitzat diversos tallers, classes magistrals, conferències, ponències i cursos d’especialista dedicats a aquests procediments, oferint un ampli estudi sobre el procés. El 2008 la multinacional japonesa Toyobo S.L va firmar un conveni de col·laboració per al desenvolupament i treball d’aquesta recerca, va finançar aquest projecte i va adquirir els drets dels seus resultats.
Com a artista ha participat a nombroses exposicions col·lectives i individuals a escala nacional i internacional, i ha participat a diferents projectes artístics relacionats amb el disseny, el dibuix, l’escultura, la pintura i el gravat. També ha treballat estretament en la realització d’edicions d’obra gràfica amb el Taller d’Edició La Zúa (Conca), Finaestampa Editora (Granada) i el seu propi taller.
Les seves obres són presents a centres i organismes públics i privats, entre els quals destaquen la Universitat de Huafan, Taipei, (Taiwan); Corkprintmaker (Irlanda); Honor Meyers Collegue, Ohio (EUA); Jyväskylä Centre of Printmaking (Finlàndia); HIAP (Hèlsinki); Col·lecció CAAC, Universitat de Castella-la Manxa; Departament de Dibuix, Universitat de Granada; Col·lecció d’Art Contemporani de la Universitat de Granada; Escola d’Arts i Oficis de Sevilla; Pavelló de Xile, Ajuntament d’Urbino (Itàlia); Centre d’Art Contemporani Fundació Antonio Pérez, Conca; Fundació CIEC, Centre Internacional de l’Estampa Contemporània, Betanzos (Galícia); Universitat de Castella-la Manxa; Acadèmia de Belles Arts de Vilnius (Lituània); Acadèmia de Belles Arts de Poznan (Polònia); ISA, l’Havana (Cuba), i Acadèmia d’Humanitats i Econòmiques de Łódź (Polònia), entre d’altres.