Edifici Moneo

L'edifici Moneo, seu actual de Miró Mallorca Fundació, es va inaugurar el 1992. Projectat per l'arquitecte Rafael Moneo és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, vídua de Miró, a la Ciutat de Palma.

 • Espai d'exposició

  • Espai Estrella
  • Espai Zero
 • Dates

  • 24 juny 2022 — 31 desembre 2023
 • Inauguració

  • 30 abril 2022
  • 19:00
Exposicions

El Miró de Son Boter

24 juny 2022 — 31 desembre 2023

Quan als 66 anys finalment comença a treballar en el nou taller dissenyat per Sert, Miró considera inconclusa la cerca del seu definitiu territori de creació. Els estudis de Joan Miró a Mallorca s’amplien l’any 1959 amb l’adquisició de Son Boter, possessió del segle XVIII contigua a Son Abrines, que juntament amb el Taller Sert i l’Edifici Moneo configuren la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. En aquest territori creatiu Miró hi va treballar ininterrumpidament fins a la seva mort el 1983 i hi crearia una tercera part de la seva producció artística.

El Miró de Son Boter és molt diferent del Miró del Taller Sert. La manera de treballar a Son Boter i el format de les obres és diferent, com també ho va ser la relació amb el propi espai de l’arquitectura. A Son Boter, Miró es troba amb unes estances carregades d’històries on encara ressonen els esperits del seu passat. Son Boter és la cova, aquell retorn al ventre de la mare, on des del primer moment Miró s’ha sentit a casa.

És conegut l’impacte que li va provocar l’edifici de Sert i com abans de començar a treballar va sentir la necessitat de fer-lo seu, creant una segona pell que es superposés a l’arquitectura, la qual tot i així manté la seva independència. En canvi a Son Boter, la presència de l’artista i la seva obra es fonen amb la construcció; el traç mateix de Miró acaba formant part dels murs, els esquits dels tríptics traslladats al paviment, els seus objectes trobats i escultures colonitzant i transfigurant l’espai. Tot l’edifici es converteix en un enorme “bloc de notes” on podem “llegir” i interpretar el procés creatiu mironià a través de les seves empremtes. Son Boter es va dedicar als grans formats, escultures i projectes d’obra pública, a més dels tallers d’obra gràfica que li evitaven desplaçaments a Barcelona. És aquí on Miró definitivament dona el salt a la tercera dimensió, traspassa la superfície de la tela i arriba a aquella “massa anònima” a la qual sempre havia aspirat; sigui amb l’experiència immersiva dels tríptics, les pintures de grans dimensions, les escultures per a espais públics o el tiratge d’estampes a l’abast d’un públic més ampli.

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 701 420
Fax +34 971 702 102
comunicacio@miromallorca.com

Aquesta exposició temporal presenta una visió de la nostra col·lecció en relació a l’estudi de Son Boter, estructurada al voltant de grups conformats per una selecció d’obres que defineixen un mateix projecte i sempre acompanyades pel suport gràfic que revela la seva presència dins l’espai, amb el qual formaven un tot indivisible. Les sales expositives, com el propi Son Boter, es converteixen així en una transcripció directa del procés creatiu mironià, des del primer grafit o dibuix fins a l’obra acabada, passant pels objectes, esbossos i maquetes que han conduït a la seva conclusió.

A Son Boter l’artista es fa immens, s’imposa a l’edifici. Al Taller Sert la seva intervenció és més quirúrgica; l’obra de l’artista i de l’arquitecte conviuen. A Son Boter esdevenen una única cosa. Quan entrem a Son Boter, només Miró ens envolta.