EducaMiró

#Miróenfamília 13: Capicua

Publicat el 15 maig 2020

Us atreviu a jugar com els surrealistes? Amb “Capicua” us animam a aproximar-vos a un dels moviments d’avantguarda més rellevants del s.XX mitjançant la creació d’uns divertidíssims cadàvers exquisits a partir de la vostra imaginació!

Cadavre exquis, 1927

  • Yves Tanguy, Joan Miró, Max Morise i Man Ray

Sabíeu que Joan Miró va viatjar per primera vegada a París l’any 1920? Durant la seva estada a la capital francesa va conèixer moltíssims d’artistes, poetes i escriptors que treballaven sota la influència del surrealisme. Aquest moviment artístic, cultural i intel·lectual va sorgir l’any 1924 a partir del manifest d’André Breton, el qual, conjuntament amb altres artistes, com Louis Aragon i Paul Eluard, va reivindicar com a espais òptims per a la creació artística l’estat del somni i aquells moments de la vida dominats per l’espontaneïtat i la manca de control racional, en què l’individu s’allibera de les repressions imposades per la cultura burgesa. La realitat, per a Breton i els seus seguidors, havia de conjugar-se amb el somni, constituint-se en una mena de realitat absoluta. Amb aquest fi propugnaren l’escriptura automàtica, producte de la transcripció directa, sense reflexió, feta a partir de suggestions i estímuls de vegades desconeguts pel mateix artista.

Un dels principals interessos dels surrealistes va ser l’exploració de l’atzar i els aspectes incontrolats, els quals aplicaven a un joc molt divertit conegut com a Cadavre exquis (Cadàver exquisit). Aquest experiment consistia que els participants havien de dibuixar per torns, damunt un full doblegat que passava d’uns als altres, només veient unes petites línies de referència del dibuix anterior. Atès que cada part de l’obra estava realitzada per una persona diferent que desconeixia el treball dels altres, el resultat final era d’allò més sorprenent!

En aquest #Miróenfamília 13 us convidam a experimentar amb aquest interessant mètode surrealista per a crear un fabulós bestiari! A la guia pedagògica Capicua trobareu tot el material necessari i totes les passes per a crear els vostres peculiars cadàvers exquisits.

Pensau a compartir les fotografies de les vostres creacions a les xarxes socials amb el hashtag #Miróenfamília o, si ho preferiu, també podeu enviar-nos-les a l’adreça electrònica educacio@miromallorca.com

Ens encantarà veure’n els resultats!

Guia pedagògica: Capicua

guia-pedagogica-capicua-cat.pdf
Descàrrega

* * *