Educació, EducaMiró

Taller d’iniciació a l’Urban Sketching

Publicat el 7 juny 2022

El passat 4 de juny realitzàrem el “Taller d’iniciació a l’Urban Sketching”, dirigit al públic adult interessat en el dibuix. És un taller dissenyat i conduït per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca, i té com a punt de partida el dibuix in situ des de l’observació directa de l’entorn del museu i l’espai urbà que l’envolta.

Vàrem començar la sessió a l’Auditori del museu amb una presentació inicial, la qual ens va permetre conèixer les inquietuds artístiques, els interessos i les motivacions particulars de cadascuna de les persones participants. Mitjançant el visionat d’una presentació vàrem aprendre els fonaments teòrics de l’Urban Sketching, les principals característiques dels materials òptims per a utilitzar en aquesta disciplina de dibuix i, finalment, coneguérem diferents referents d’Urban Sketchers d’arreu del món que treballen a partir de tècniques i estils molts diversos.

Seguidament, ens vàrem dirigir a l’Espai Educatiu, on els i les participants varen tenir una primera presa de contacte amb tots els materials i els estris imprescindibles per a crear els seus primers sketches. Mitjançant diverses proves varen aprendre les seves particularitats, així com les combinacions de materials, tècniques i paletes cromàtiques que aporten més espontaneïtat i dinamisme a les seves composicions.

 

Aprofitant el bon temps, els vàrem proposar dur a terme un itinerari d’Urban Sketching pels espais exteriors de la Fundació amb l’objectiu de realitzar uns exercicis de dibuix al natural a partir de l’observació directa del paisatge, dels elements escultòrics i arquitectònics més emblemàtics del museu, intentant captar amb rapidesa els pensaments, les línies i els colors que els cridassin més l’atenció per a plasmar-ho tot seguit damunt els seus sketchbooks.

Per a algunes de les persones participants aquest recorregut va suposar un repte, atès que havien de ser mentalment ràpides per a capturar i representar gràficament en pocs minuts l’escena triada a partir de premisses concretes: només ús de línies, taques de colors, utilització de paletes reduïdes, incorporació de textos, disseny de tipografia, aplicació de tècniques mixtes, etc.

Per a finalitzar la sessió posàrem en comú les impressions, els aprenentatges i les sensacions viscudes al llarg d’aquesta jornada tan agradable i especial. Abans d’acomiadar-nos, i com mana la tradició dels i de les Urban Sketchers, realitzàrem una foto de grup dels nostres sketches!

Ha estat una experiència increïble i molt enriquidora. Des d’aquí us volem animar a  continuar visitant altres indrets i a omplir els fulls dels vostres sketchbooks amb la vostra meravellosa i particular visió del món!

* * *