• Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró

    • Taller d’iniciació al gravat - Punta seca i aiguafort
  • Impartit per

    • Rous Mascaró
  • Dates

    • 2025
    • 21 i 22 de març
    • 28 i 29 de març
    • 4 i 5 d’abril
    • 11 i 12 d’abril
  • Horaris

    • Cada divendres de 16 a 20 h, dissabtes de 10 a 14 h
  • Nombre màxim d'alumnes

    • 10
  • Preu

    • 260€
  • Inscripcions

  • Contacte

Activitats

T1/2025 Taller d’iniciació al gravat
– Punta seca i aiguafort –

"El poder de la línia al gravat"
impartit per Rous Mascaró

21, 22, 28 i 29 març, 4, 5, 11 i 12 abril 2025
Tallers i cursos

El taller "El poder de la línia al gravat" té com a objectiu oferir coneixements tècnics relacionats amb el gravat al buit mitjançant la incisió directa de la punta seca i la indirecta de l’aiguafort.

En el gravat al buit s’obté una imatge fent solcs a la matriu i dipositant posteriorment tinta a dins per a transferir-la al paper. En aquest tipus de gravat el dibuix correspon a la zona gravada i la zona que queda en relleu és la que defineix els blancs del paper. D’aquesta manera, la línia i la trama tenen una gran presència i la forma de fer la incisió i de dibuixar la línia, en funció del tipus de matriu i tècnica, confereix força i caràcter a la imatge.

OBJECTIUS
● Conèixer el gravat al buit i identificar les diferències entre el treball directe i l’indirecte en aquesta modalitat.
● Introduir la punta seca i l’aiguafort, les seves característiques tècniques i les diferències gràfiques entre ambdues.
● Treballar la línia i la trama com a element de força i de presència dins la nostra imatge
● Conèixer diferents tipus de matrius –acetat, zinc i coure– i el que necessitam per a treballar-les.
● Treballar el color com a element complementari i de suport.
● Dur a terme una petita edició.

PROGRAMA
● Explicació de la tècnica directa amb punta seca.
● Explicació de la tècnica indirecta amb aiguafort.
● Conèixer els diferents tipus de matrius i d’eines per a treballar amb cada una de les tècniques.
● Conèixer les diferents maneres de dibuixar i treballar la línia i aconseguir grisos, identificant les diferències entre ambdues tècniques i els seus resultats.
● Temps de mossegada de les planxes de coure.
● Neteja i entintatge de les planxes, i estampació.
● Conèixer diferents formes d’aplicar color com a element de suport (plantilles, collage i entintatge amb rodet) i el seu registre dins el procés d’estampació.
● Preparació del paper, registre de la imatge i procés d’estampació.
● El darrer dia es farà una valoració conjunta dels treballs duits a terme.

Rous Mascaró, Mallorca, 1978

Tècnica superior en arts plàstiques i disseny, especialitzada en il·lustració i gravat. En el seu recorregut artístic ha realitzat formació específica de gravat calcogràfic i serigrafia a la Fundació Pilar i Joan Miró (Palma), al CAC(Palma) i al Taller Torculari (Algaida) amb Julio León; al CAC (Palma), amb Carles G.O.D.; al Taller de Mariano Durante (Madrid) i al Taller La Madriguera de Paula Bonet (Barcelona), i el 2023 finalitza el XX màster d’Obra Gràfica de la Fundació CIEC, Centre Internacional de l’Estampa Contemporània, a Betanzos.

Com a il·lustradora ha fet algunes publicacions de contes infantils per a Cecilia Giménez ((A)les, 2019; La màgia d’en Cotonet, 2016, i Olives per somiar, 2014); per a la Xarxa Forestal de les Illes Balears i la Fundació Aproscom (Marina i el bosc, 2016); amb Nova Editorial Moll (La màgia dels secrets, 2021), i per a l’Ajuntament de Sineu (La llegenda de Sant Marc, 2022). També ha participat amb il·lustracions al llibre Escrit a casa. Relats del confinament a Mallorca, editat i publicat per la Fundació Mallorca Literària i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca el 2020.

Com a artista, ha participat a les exposicions col·lectives “COBRE A2, Obra Gráfica en Mallorca”, al Casal de Cultura Can Gelabert el 2012; “Punt d’inflexió, obra gràfica”, a la Fundació Cultural Coll Bardolet el 2013; “Al descobert”. Festival Miradas de Mujeres 2014, al Casal de Cultura Can Gelabert. “Baila Zapata”, al Festival Còmic Nostrum 2019, al Casal Solleric de Palma. A més, ha estat finalista al XVIII Premi Internacional d’Art Gràfic Jesús Núñez 2023, a la Corunya, i al Certamen d’Arts Plàstiques I Visuals Vila de Binissalem, al Casal de Cultura Can Gelabert, el 2022, el 2023 i el 2024.

Des de 2014 fins a 2021 va ser gerent i formadora al Taller Casa Inundada (Sineu, Mallorca). Actualment es dedica al món de la impressió i el disseny, des de 2021 imparteix setmanalment formació en serigrafia i tècniques de gravat com a mestra de taller a Can Gelabert (Binissalem).

Més informació