• Activitat

    • Curs als Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró
  • Dirigit per

    • Carles G.O’D
  • Dates

    • Del 21 al 26 d’agost
  • Horari

    • De dilluns a divendres de 9 a 15 h i dissabte de 10 a 14 h
  • Nombre màxim d'alumnes

    • 10
  • Preu

    • 160€
  • Bases i inscripcions

  • Contacte

Activitats

T3. 2023 Taller de serigrafia (TANCAT – només llista d’espera)

Dirigit per Carles G.O’D. Del 21 al 26 d’agost

Tallers i cursos

La serigrafia és la tècnica d’estampació més versàtil i accessible en l’àmbit de les arts gràfiques modernes. Va començar com un procés industrial que, amb el temps, s’ha obert camí en les arts, tant en les altes esferes com en els circuits underground, gràcies a la seva qualitat i la seva flexibilitat.

Aquest taller es basa en els ensenyaments de Corita Kent, la monja que va convertir aquesta tècnica en un mitjà artístic. Es dirigeix a persones creatives amb inquietuds i especial curiositat per l’obra gràfica, el fanzín o la docència a través de l’art. Il.lustració, fotografia, pintura, disseny i còmic són disciplines molt afins a la serigrafia.

OBJECTIUS
L’objectiu del curs és aprendre el procés íntegre d’estampació serigràfica plana damunt paper. Hi utilitzarem un ampli espectre de recursos, des dels fotolits fets a mà i l’estampació casolana a maquinària professional com la taula semiautomàtica amb aspiració o la insoladora amb bomba de buit.

Es posarà èmfasi en els recursos digitals per al tractament del color (Photoshop) fent servir recursos avançats com la superposició de tintes translúcides i les trames per a multiplicar les possibilitats cromàtiques i generar il·lusions òptiques. S’estudiaran treballs d’altres artistes i col·lectius per a contextualitzar la pràctica serigràfica contemporània. Alhora, se cercarà inspiració per a l’obra pròpia mitjançant la visualització i l’anàlisi de material audiovisual i obra física.

Aquest curs se centrarà en el desenvolupament d’un projecte individual, on cada alumne durà a terme una tirada d’obra gràfica tutoritzada pel professor. Això no obstant, la col·laboració i el treball en equip seran necessaris en determinades parts del procés per a obtenir resultats òptims.

PROGRAMA
Començarem amb una sessió teòrica amb material audiovisual, on explorarem els diversos usos de la serigrafia i estudiarem diverses peces originals.
Cada alumne ha de dur imatges en blanc i negre per a utilitzar com a punt de partida per al seu projecte. Preparació de les imatges amb Photoshop i estampació a tres tintes sobre paper, format A3 o similar. L’experimentació sobre diversos materials i suports hi és benvinguda.

REQUISITS

  • Coneixements bàsics de Photoshop.
  • Interès en els processos col·laboratius i el treball en equip.
  • Dur esbossos, dibuixos, fotografies o imatges en blanc i negre amb les quals desenvolupar el projecte.

Carles Garcia O’dowd. (Mallorca, 1988)
També conegut com a G.O’D., el seu alter ego artístic, Carles és un inquiet dibuixant, dedicat a la serigrafia, activista, professor i il·lustrador, nascut a Palma. Dibuixant obsessiu, ha cursat estudis artístics a Barcelona, Hamburg, Guadalajara (Mèxic) i Nova York, i ha realitzat diverses residències artístiques a Londres, Florida, Guangzhou i Oaxaca, entre d’altres. La seva tècnica de reproducció predilecta és la serigrafia a gran format, emprant recursos manuals i digitals. La seva pràctica és difícil d’encaixar en una àrea específica, i majoritàriament transita els àmbits de les arts visuals, la il·lustració i la performance.

Els seus anys formatius, els passà immers dins els circuits alternatius, i la seva evolució ha anat sempre lligada als moviments contraculturals, al punk, a les lluites socials, a la cultura popular i al moviment queer. La seva curiositat l’ha duit a treballar amb el Beehive Collective, als EUA, i amb l’editorial independent Le Dernier Cri a França, així com a fer la volta al món assistint a festivals independents de còmic i obra gràfica.

És coorganitzador del Gutter Fest de Barcelona, el Crack! de Roma i el Festival Tropicana Dreams de Palma. Produeix les seves pròpies publicacions en forma de fanzins i pòsters narratius. Durant 4 anys va coordinar el “Trini Print Club”, un taller d’edició gràfica a la seva ciutat natal. De 2015 a 2018, es mogué per Europa presentant l’ambiciós Projecte Úter, un dibuix col·laboratiu fet amb l’artista Tonina Matamalas, del qual es feren presentacions a museus com el Macba de Barcelona i el Macro de Roma.

Des de fa tres anys, en Carles viu a Nova York, on es va traslladar amb la prestigiosa beca Fulbright per a fer-hi un màster a l’School of Visual Arts. Les seves il·lustracions han estat publicades a The New Yorker i The Washington Post Magazine, i ha treballat per a clients com el festival Vinya Rock, Deutsche Telekom i la Fundació Save the Med. Està representat per la Galeria Philippe Labaune, a Nova York, i per l’agència britànica Illustration X.

Més informació: http://www.carlesgod.com