Edifici Moneo

L'edifici Moneo, seu actual de Miró Mallorca Fundació, es va inaugurar el 1992. Projectat per l'arquitecte Rafael Moneo és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, vídua de Miró, a la Ciutat de Palma.

  • Espai d'exposició

    • Espai Cúbic
    • Espai Zero
  • Dates

    • 26 juny — 3 octubre 2021
  • Inauguració

    • 26 juny 2021
    • 12:00
Exposicions

“Un punto fijo para orientarse”, Inma Herrera & Shirin Salehi

26 juny — 3 octubre 2021

L'exposició presenta una sèrie de 5 peces escultòriques de gran escala de coure i argila, un conjunt de 25 fotografies i un cos de 15 vídeos, a més d'una sèrie d'intervencions en els diferents espais de la Fundació. Partint d'una investigació sobre els processos de creació de Joan Miró a Son Boter, Herrera i Salehi treballen el coure i l'argila en relació als seus cossos, des del gest i l'acció ritualitzada.

Moltes han estat les formes en que l’ésser humà ha intentat arribar a una comprensió del món i atorgar-li sentit. Al llarg dels segles, el desig de trobar un «centre», on agafar-se, davant la immensitat caòtica circumdant, ha motivat la concepció de rituals i recreacions simbòliques. Dibuixos sobre els sostres de coves, tallades sobre esteles de pedra o inscrites en tauletes d’argila, aquestes creacions revelen el desig de dones i homes d’un temps anterior al nostre de comprendre i situar-se, d’erigir un punt fix i generar una empremta pròpia.

A Un punto fijo para orientarse les artistes visuals Inma Herrera (Madrid, 1986) i Shirin Salehi (Teheran, 1982) plantegen una aproximació a aquesta noció de «centre», treballant amb el ritual, el cos i la matèria. Des d’una deconstrucció poètica dels llenguatges del gravat i l’escultura, proposen una recuperació del treball físic, repensant el tacte i la corporeïtat com a forma de resistència activa, en un context on les feines manuals i artesanes han quedat ofegades per la virtualitat. A través del seu registre audiovisual, emprant el taller com a escenari, les artistes aborden des de la complicitat aquestes possibles dialèctiques del fer. Les obres d’aquesta exposició exploren la matèria sense addicions ni ornaments: una matèria despullada, autònoma, activa i impredictible, la matèria en si mateixa.

La repetició, tan arrelada al gravat i l’escultura, origina la ritualització dels processos, creant un singular conjunt d’espais i temps on reconèixer simbòlicament. Partint d’una investigació sobre els processos de creació de Joan Miró a Son Boter, Herrera i Salehi treballen el coure i l’argila amb relació als seus propis cossos com a creadores, des del gest i l’acció ritualitzada. A través del seu registre audiovisual, emprant el taller com a escenari, les artistes aborden des de la complicitat aquestes possibles dialèctiques del fer. Les obres d’aquesta exposició exploren la matèria sense addicions ni ornaments: una matèria despullada, autònoma, activa i impredictible, cos en sí mateix.

 

 

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Inma Herrera i Shirin Salehi es van conèixer en els tallers d’obra gràfica de la Fundació Miró Mallorca el 2014. Des de llavors resideixen entre diferents ciutats, Herrera entre Hèlsinki i Madrid, i Salehi entre Madrid i Nova York. Han estat guardonades amb nombroses residències artístiques i premis, destacant la beca de l’Acadèmia d’Espanya a Roma (Herrera, 2017, Salehi, 2020), Ducat Prize 2020 (Herrera), Premi Fundació Ankaria 2015 (Salehi). Aquesta exposició que es presenta en els diferents espais de la Fundació Miró Mallorca – Espai Cúbic, Espai Zero i Son Boter-, recull una selecció d’escultures, vídeos i fotografies de la feina comuna d’Herrera i Salehi després d’haver rebut el Premi Biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de Creació Artística l’any 2019.

Inma Herrera                                          Shirin Salehi

Joan Oliver, Inma Herrera i Shirin Salehi

PRESS KIT: "UN PUNTO FIJO PARA ORIENTARSE"

dossierpremsa_expo_inmaishirin_26juny2021.pdf
Descàrrega
Participa en el projecte de crowdfunding del llibre «Un Punto Fijo para Orientarse» de Inma Herrera i Shirin Salehi. Una publicació en papee que recull la documentació visual de l’exposició a la Fundació Miró Mallorca

Vull fer una aportació / Verkami

 

Aquests vídeos ens mostren part del procés de creació que les artistes Inma Herrera i Shirin Salehi han dut a terme durant mesos a Son Boter, uns dels dos estudis en què el mateix Joan Miró va treballar durant dècades a Mallorca. Com es pot observar, es tracta d’una procés de creació lent, artesà, meticulós i precís. L’exposició, Un punto fijo para orientarse, en la qual es podrà veure el final d’aquest lent però exhaustiu procés creatiu, es podrà visitar des del proper 26 de juny fins al 5 de setembre de 2021.