La Biennal de Pensament arriba a la Fundació
“ALMAZUELA. Reptes de futur.” Jornada i Trobada professional. 14, 15 i 16 d'octubre del 2022
Dissabte, 15 d’octubre a les 17 h, s'oferirà un te cultural i la presentació de les conclusions al públic interessat (entrada lliure)
Per primera vegada, la Biennal de Pensament tindrà lloc a les tres capitals dels Països Catalans, amb un projecte en comú: reflexionar sobre l’espai públic a partir de quatre eixos: ciutat, cultura, democràcia i tecnologia. Per a dur a terme aquesta reflexió compartida formulam més de quaranta propostes, amb un seguit de conferències, performances i instal·lacions artístiques per a projectar la ciutat en un futur incert. Aquesta reflexió compartida comptarà amb un programa de residències FaberLLull per primera vegada a l’illa.
Es tracta d’un projecte que treballa per a una ciutat oberta i que s’ha programat conjuntament amb entitats, col·lectius i institucions col·laboradores, amb sessions obertes a l’espai públic i espais de diàleg entre especialistes per a aprofundir en la ciutat que volem per als pròxims anys.
A Palma, la Biennal de Pensament està organitzada per l’Ajuntament de Palma. La Fundació Miró Mallorca ha organitzat dins el marc de la biennal la jornada professional “Almazuela. Reptes de futur”, on durant tres dies es reuniran professionals de la cultura interessats en la mediació.
Volem destacar que aquesta Trobada professional serà la primera que realitzaran totes les associacions de forma presencial, després de reunions virtuals i periòdiques des de gener de 2020.
Hem d’agrair el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, amb la qual compartim la seva visió de l’Art Ciutadà: “L’art és un llenguatge que acompanya l’ésser humà des dels seus orígens. Respon a la necessitat de donar sentit a allò que ens envolta, crear vincles socials, imaginar altres mons possibles i desenvolupar la nostra sensibilitat i pensament crític”.
Programa:
- Divendres 14 d’octubre de 16 h a les 20.30 h del 2022
16 h Trobada a la Fundació Miró Mallorca
17 h. Mapeig de cadascuna de les realitats per seleccionar els temes en què coincidim i en els que són propis de cada territori
- Dissabte 15 d’octubre de 10h a 19h del 2022
10 h. Espai de treball
14 h. Dinar de treball
15.30 h. Elaboració de conclusions
17 h. Te cultural. Presentació de les conclusions al públic en general
- Diumenge, 16 d’octubre de 10 h.
10 h. Visita a la Fundació Miró Mallorca, emmarcada al propi territori. Ens centrarem en el Departament d’Educació i Activitats, enfocat a l’Educació, Mediació i Patrimoni
Important: dissabte, 15 d’octubre a les 17 h, Te cultural i presentació de les conclusions al públic interessat (entrada lliure)
Contacte
Educació i activitats
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
educacio@miromallorca.com
Trajectòria dels representants de les associacions participants
Myriam González Sanz
Socia fundadora i membre de la junta directiva de ACEP és educadora patrimonial, docent i investigadora universitària. Doctora en Educació Patrimonial, des de 2003 treballa en la intersecció entre l’acció, la recerca i la formació de futurs professionals de l’educació a través de l’art i del patrimoni. Entre les seves línies d’interès destaca la reivindicació dels museus i equipaments patrimonials com a espais de diàleg i cohesió social i els processos de participació, col•laboració i co-creació amb la ciutadania. Ha conceptualitzat, coordinat i avaluat nombrosos programes educatius per a museus i institucions culturals i és autora de publicacions acadèmiques (https://www.researchgate.net/profile/myriam-gonzalez-sanz), entre elles la seva tesi doctoral sobre educació dialògica en els museus
Yolanda Riquelme García
Técnica superior d’Arts aplicades a l’Escultura per l’Escola d’Art de Múrcia i llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia. Ha realitzat el Màster d’Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, centrant les seves recerques en visions crítiques del turisme des de l’art. És co-fundadora de La Liminal i de AMECUM (Associació de Mediadores culturals de Madrid). Ha treballat com a assistent de comissariat en el centre d’art contemporani austríac <rotor>, així com en la biennal d’art contemporani Manifesta 8.
Rosa María Hervás Avilés
Professora Titular en Mètodes de Recerca i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Múrcia. Llicenciada en Filosofia i Lletres (Història) i doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació. Coordinadora del Màster Universitari en Educació i Museus des de 2010 i del Programa de Doctorat del mateix nom.
Responsable del desenvolupament de recerques, treballs fi de màster, tesis doctorals i projectes nacionals i internacionals, ha establert vincles amb diferents universitats llatinoamericanes, la universitat Cadi Ayyad de Marràqueix, l’Escola d’Estudis Àrabs del CSIC, o la Universitat Roma Tre a Itàlia.
Sòcia fundadora de l’associació AMUREM, és vocal del Consell Executiu de ICOM España i coordinadora de recerca en la Junta Directiva del Comitè Internacional per a l’Educació i l’Acció Cultural de ICOM ( ICOM CECA).
Luis Noguerol Elena
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València en l’especialitat d’Història de l’Art. Ha complementat la seva formació en els àmbits del desenvolupament comunitari i la mediació sociocultural, artística i educativa.
És soci fundador de Culturama, empresa creada en 1995, especialitzada en la gestió d’activitats culturals i la mediació socioeducativa. Des de la seva activitat professional ha dissenyat i gestionat nombrosos projectes per a museus, ajuntaments, centres culturals i universitats.
En el camp associatiu va començar realitzant projectes culturals dins del camp de les polítiques de joventut en Animateca. L’any 1999 va començar a col•laborar com a voluntari en Lambda, col•lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de València. Ha coordinat l’àrea de cultura de la FELGTB en el període 2012‐2015. Ha estat responsable de projectes culturals de Lambda i director de Mostra l’Emploma, festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar.
Participa des de 2012 en l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus i Patrimonis (AVALEM), sent actualment vocal de relacions institucionals de la junta directiva.
En l’àmbit acadèmic ha col•laborat com a tutor de pràctiques professionals amb diferents entitats com ADEIT, IES Jordi de Sant Jordi, Màster Permea (Universitat de València i Consorci de Museus de la CV). Com a docent destaca la seva participació en els cursos de Cefire València (formació del professorat), La Nau dels estudiants i el postgrau de “Educació artística i gestió de museus” de la Universitat de València, així com GANYOTA Màster Universitari en Estudis Culturals i Arts Visuals (perspectives feministes i Cuir/*Queer) de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Com a conferenciant ha participat en jornades sobre educació de museus, inclusió cultural i diversitat en diferents fòrums com el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Museu Nacional de Ceràmica González Martí i ICOM-Espanya.
Joana Maria Riera Gamundí
Educadora i Gestora Cultural amb una trajectòria professional de més de 30 anys.
Té experiència en l’educació formal, és funcionària d’estat, i ha exercit de mestra en
Educació Infantil, Educació Primària i en Educació d’Adults.
Té una àmplia trajectòria en l’educació de museus. Va treballar en els Programes Educatius de la Fundació “la Caixa” de Barcelona i posteriorment a Mallorca. Va iniciar i va ser la responsable dels Programes Educatius de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca durant més de 14 anys.
En el 2014 va crear, juntament amb l’artista visual Mónica Fuster, lacasade, projectes d’educació i art.
Sòcia-fundadora de l’Associació d’Educadors Culturals de Mallorca.
Sòcia-fundador de l’Associació de Professional de Gestors Culturals dels Illes Balears.
Formada com a Mestra d’Educació Infantil, Primària i Educació Musical per la Universitat de les Illes Balears.
Postgrau en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona.
Idoia Orbe Narbaiza
Idoia Orbe és llicenciada en Filosofia i Lletres (Filologia Basca) per la Universitat de Deusto. Té experiència en l’educació formal impartint classes en Educació Secundària. Porta més de 15 anys treballant en el Museu de la Pau de Guernica, primer com a atenció al visitant i guia i en els últims 12 anys com a responsable de l’àrea educativa. Ha complementat la seva formació en els àmbits de la museologia, l’educació en museus i la cultura de la Pau. Pertany al grup organitzador de l’Escola Iberoamericana de Mediació en museus i llocs de memòria. Actualment forma part del grup impulsor de la futura Associació Basca d’Educació en Patrimoni OndarHez.
Mercedes Bueno Aladrén
Pertany al grup impulsor de l’Associació de Mediadores i Educadores Culturals d’Aragó (AMECA). Mediadora cultural, comissària d’exposicions i artista. Conferenciant. Escriptora d’articles d’Art i Cultura.
Graduada en Belles arts i Màster en Museus: Educació i Comunicació, per la Universitat de Saragossa. Estades artístiques en: Sant Petersburg (Rússia) i Teotihuacán (Mèxic).