El passat 11 de febrer iniciàrem les sessions del taller familiar “La línia bellugadissa”, dirigides a famílies amb nines i nins d’entre 6 i 12 anys. És un taller dissenyat i executat per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca; té com a punt de partida la línia, el moviment i la pintura mural col·lectiva.
Al llarg d’aquesta primera sessió les famílies participants han visitat l’antiga possessió de Son Boter i s’han aproximat a l’esperit creatiu de Joan Miró a través dels grafits que ell mateix realitzà amb carbonet damunt els grans murs de l’edifici. A partir de l’observació i la mirada atenta, els i les assistents han conegut les particularitats i els secrets d’aquest espai únic i fascinant.
Ens hem imaginat com devia treballar Miró aquí, concebent les parets com un bloc de paper gegant que emprava per a dibuixar les idees que tenia envers les seves futures escultures i que, actualment, ens ajuden a entendre el complex món interior de l’artista.
Per a investigar i observar amb més deteniment els grafits i l’espai interior de Son Boter hem convidat les famílies a realitzar el seu “petit Son Boter”, en el qual han pogut incloure la seva pròpia empremta, capturar paraules i traçar línies ben originals, que plasmen l’entorn paisatgístic i arquitectònic d’aquest indret.
A continuació, partint de conceptes com traç, moviment, enigma, sorpresa, observació, exploració i percepció, hem visitat l’exposició temporal “El Miró de Son Boter”, la qual ens ha permès establir lligams entre Son Boter i la gènesi de múltiples obres escultòriques que foren ideades pel mateix Miró en aquest espai de creació tan emblemàtic.
Seguidament, ens hem dirigit a l’Espai Educatiu, on les famílies han tingut una primera presa de contacte amb tots els materials i els estris que Miró va utilitzar en la creació dels seus impressionants grafits. Mitjançant diversos exercicis han après els trucs imprescindibles per a aconseguir suggeridors efectes visuals amb les barretes de carbonet; han realitzat línies bellugadisses i esbojarrades amb pintura negra i elements naturals, i han enriquit les seves creacions amb paraules molt especials i evocadores.
Finalment, hem realitzat una dinàmica grupal on el moviment, el traç, el carbonet, la massa de grafit, el joc tipogràfic i el color negre han estat el punt de partida d’aquesta segona part. Se n’han obtingut com a resultat dues magnífiques obres col·lectives, que s’han materialitzat en dos murals de gran format a les vidrieres i al trespol del nostre taller.
Hem gaudit d’un matí excepcional, en què l’experimentació artística, l’entusiasme i la creativitat inesgotables de les nines i els nins han estat els protagonistes indiscutibles de la jornada!