EducaMiró

#Miróenfamília 5: 1, 2, 3… Print!

Publicat el 1 abril 2020

L’activitat que us proposam avui està inspirada en “1, 2, 3... Print!”, un taller dissenyat per l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca que s’emmarca dins els Mons Creatius de Primavera de 2017. El fil conductor d’aquest projecte és la simbiosi de dos elements recurrents en l’obra de Joan Miró: l’obra gràfica i la tipografia.

Com molts i moltes de vosaltres ja sabreu, Miró va ser un artista que va treballar amb múltiples disciplines. Tot i que és ben coneguda la seva faceta de pintor i escultor, no ho és tant la seva vessant de bibliòfil. Sabíeu que des de l’instant en què va descobrir la literatura, a les sessions de poesia i debat promogudes per l’Escola d’Art de Francesc Galí, ja no va abandonar mai la lectura? A més, quan vivia a París, i estant en contacte amb els surrealistes, el seu interès per la literatura es va intensificar tant que va donar lloc a una nova passió que seria l’inici d’una extraordinària sèrie d’obres: la il·lustració de llibres.

En qualsevol de les manifestacions en què treballava, Miró sempre deia que necessitava un punt de partida per a iniciar una obra. En el cas de la il·lustració de llibres, aquest punt de partida era la seva pròpia cal·ligrafia. Què pensau que podia fer Miró amb les lletres? Doncs de vegades les vestia de manera elegant o divertida i, fins i tot, en altres ocasions les transformava en personatges fantàstics de tres ulls i cinc potes!

Miró va treballar en un total de 109 llibres de poemes. D’entre tots aquests, l’obra en la qual ens inspirarem per a dur a terme la proposta d’avui és el llibre À toute épreuve. Al llarg de les diferents sessions del projecte visitàrem la biblioteca de la Fundació Miró Mallorca, on descobrírem aquest magnífic llibre, que fou editat per Gérald Cramer l’any 1958. Si vosaltres també voleu conèixer els secrets més ben guardats d’aquesta increïble obra, no us podeu perdre el següent vídeo!

Us heu fixat com creava Miró les il·lustracions d’aquest meravellós llibre? Com haureu comprovat en el vídeo, no ho feia pintant amb un pinzell o amb els dits, sinó que hi va utilitzar multitud d’eines i planxes de fusta per a crear formes i lletres amb què després jugava i estampava damunt el paper.

Us atreviu a crear en família el vostre propi llibre de bibliòfil i experimentar amb la tècnica de l’estampació? Doncs no us podeu perdre la guia pedagògica 1, 2, 3… Print!, on trobareu tot el material necessari i totes les passes per a endinsar-vos en l’apassionant procés creatiu de l’obra gràfica.

No us oblideu de compartir fotografies de les vostres creacions a les xarxes socials amb el hashtag #Miróenfamília o, si ho preferiu, també podeu enviar-nos-les al correu electrònic educacio@miromallorca.com

Ens encantarà veure’n els resultats!

Guia pedagògica: 1, 2, 3... Print!

guia-pedagogia_123-print.pdf
Descàrrega

* * *