Actualitat, Exposicions, Premsa

Joan Miró al Zentrum Paul Klee de Berna

Publicat el 8 febrer 2023

Suïssa rep al Miró més desconegut

El Centre Paul Klee de Berna, un dels principals museus de Suïssa, obre del 28 de gener al 7 de maig del 2023 una mostra dedicada a l'obra "tardana i menys coneguda" de Joan Miró

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

L’exposició, titulada Joan Miró està comissariada per Fabienne Eggelhöfer i organitzada en col·laboració amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. L’exposició a Berna es centrarà en la darrera producció de Miró sortida dels seus tallers a Mallorca (Taller Sert i Son Boter), una etapa marcada per l’experimentació amb noves tècniques i materials, inquietud que comparteix amb el propi Paul Klee. Els dos artistes tenen molts trets en comú, encara que no es van arribar a conèixer.

La mostra presenta un conjunt d’obres en gran format a partir de finals dels anys 50, una escala que s’adequa molt bé a les característiques de l’espai expositiu del Zentrum Paul Klee. Per a reforçar la visió d’aquest moment de reflexió i autocrítica de l’artista, s’inclouran algunes pintures de la primera època que anticipen la revisió i reducció posterior del seu llenguatge. L’exposició inclourà maquetes en guix d’escultures del fons de Successió Miró i unes 57 obres en préstec del fons de la Fundació Joan Miró de Barcelona, 17 obres de la col.lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. que permetran als visitants descobrir un Miró sorprenent i menys conegut.

Cita de Joan Miró: “En el nou estudi vaig tenir espai per primera vegada. Podria desempaquetar caixes d’obres que havia fet anys enrere. Jo no els hi havia fet cas des que vaig sortir de París […] abans de la guerra […]. Després de treure-ho tot, ja va començar la meva autocrítica a Mallorca”.

Aquest moment d’autocrítica es tracta a l’exposició del Zentrum Paul Klee. La selecció d’obres se centra deliberadament en pintures que anticipen la forta reducció de l’obra tardana a uns pocs traços. Miró va reelaborar algunes de les seves primeres obres. Reflexionar sobre el seu treball anterior també significava tornar a revisar pintures inacabades, que es van convertir en la interfície entre el seu passat i un futur que va començar a Mallorca. En traslladar-se a Mallorca i instal·lat al nou estudi Sert, es va veure obligat a reorganitzar les pintures, dibuixos, esbossos i quaderns de dibuixos que havia acumulat al llarg de dècades, i així arribar a un acord amb el seu treball passat durant quaranta anys. Miró va buscar l’alliberament del seu propi passat i present artístic. Va ser capturat per un “furor iconoclasta” que va provocar un nou començament lluny de les composicions i creacions artístiques més comercials. Són pintures per les quals Miró encara és conegut avui per un públic ampli: quadres de format mitjà, predominantment en colors primaris, figures de pal pintades amb precisió en un espai surrealista. En aquell moment de ruptura i autocrítica, Miró cerca i experimenta amb noves formes d’expressió.

S’han desplaçat fins a Berna, el director-gerent de la Fundació, Francisco Copado, la conservadora i cap del Departament de Col.leccions, Patricia Juncosa, així com el Director General de Difusió i Promoció Cultural de la Regidoria de Cultura a l’Ajuntament de Palma.

EL ZENTRUM PAUL KLEE

El Zentrum Paul Klee és un museu dedicat a l’artista Paul Klee (1879-1940), situat a Berna, Suïssa, i dissenyat per l’arquitecte italià Renzo Piano l’any 2005 amb una estructura d’acer i vidre en forma d’ona. Els tres “turons” ondulats i les línies corbes del perfil de l’edifici s’integren dins el paisatge natural que l’envolta a Schöngrün, als afores de la ciutat.

La iniciativa de construir un museu a Berna dedicat a Paul Klee per a gestionar el seu llegat va sorgir del seu net Alexander Klee a partir de la donació de 690 obres de l’artista a la ciutat per part de la seva nora Livia Klee-Meyer el 1997. A això es varen sumar obres i material documental cedits per la família i la Paul Klee Foundation, a més de préstecs de col·leccions privades, per acabar de conformar la col·lecció d’obres de Klee més important del món.

El fons del museu inclou unes 4.000 obres entre pintures, aquarel·les i dibuixos, a més de material d’arxiu i biogràfic de totes les èpoques de Klee.

* * *